Alles over kraamzorg

Dit wil je weten over kraamzorg. Na je bevalling heb je recht op kraamzorg. Dit is niet verplicht, maar vrijwel alle vrouwen maken er gebruik van. Als je net bevallen bent, is hulp namelijk zeker welkom.

In dit artikel lees je:

 • Wat het precies is
 • Hoe je het aanvraagt
 • Hoeveel uren je krijgt
 • Wat de verzekering vergoedt

Wat is kraamzorg?

Een kraamverzorgende heeft een medische achtergrond en helpt je op veel vlakken. Enkele belangrijke taken van de kraamverzorgende zijn:

 • Het ondersteunen van de verloskundige tijdens een thuisbevalling
 • De gezondheid van jou en je baby in de gaten houden
 • Ondersteunen bij het voeden van je kindje
 • Je indien nodig begeleiden bij het verzorgen van je baby
 • Je adviseren over de verzorging van je baby
 • Het bijhouden van een zorgdossier
 • Ondersteuning bij huishoudelijke taken
 • Indien nodig overleggen met de verloskundige of huisarts

Hoe vraag je kraamzorg aan?

Kraamzorg kan je het beste aanvragen tijdens de 10e en 16e week van je zwangerschap. Later kan natuurlijk ook nog.
Kies een kraamzorgorganisatie uit die in jouw woonplaats actief is en meld je simpelweg aan. Vaak kan je dit eenvoudig online doen. Daarna zal de kraamzorgorganisatie een intakegesprek met je inplannen.

Wanneer krijg je kraamzorg en hoelang?

Je krijgt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. Dit wordt verdeeld over maximaal 10 dagen. De dag van de bevalling wordt geteld als de eerste dag.
Hoeveel uren je precies krijgt, bepaalt de kraamzorgorganisatie aan de hand van de informatie die je tijdens het intakegesprek geeft en het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg. Ook wordt na je bevalling en op de derde of vierde dag na de bevalling nog een keer gekeken of het aantal uren bij je situatie past.

Voor een gemiddeld gezin kan je uitgaan van 8 dagen van 49 uur in totaal.
Als je in het ziekenhuis bevalt, worden de dagen dat je daar verblijft van je kraamzorguren afgehaald. De 10 dagen gaan dan dus niet in zodra je thuiskomt, maar op de dag dat je bevallen bent.

Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis bent, wordt er een achtste deel van de kraamzorguren afgetrokken. Als je 49 uur zorg krijgt, betekent dit dus dat er 6 uur van afgetrokken wordt per opnamedag.

In uitzonderlijke gevallen kan je langer zorg krijgen.

Vergoeding zorgverzekeraars

Kraamzorg wordt vergoed vanuit het basispakket. Je betaalt wel een eigen bijdrage. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt de zorg mogelijk volledig vergoed.

De eigen bijdrage is €4,50 per uur voor zorg thuis. Beval je in het ziekenhuis zonder medische noodzaak? Dan betaal je €18 per dag voor de baby en €18 per dag voor de moeder voor de kraamzorg die je daar krijgt.

Als je in het ziekenhuis bevalt omdat daar een medische noodzaak voor is, hoef je geen eigen bijdrage te betalen.

Let op: de eigen bijdrage die je betaalt telt niet mee bij je eigen risico. Dit zijn twee aparte dingen.

Consultatiebureau

Zodra je kraamzorgperiode voorbij is, wordt je kindje overgedragen aan het consultatiebureau. Zo is het consultatiebureau op de hoogte van de bevalling en kraamperiode. Als je kindje ongeveer twee weken oud is, komt er iemand van het consultatiebureau thuis kennismaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *