Dit wil je weten over thuis bevallen. Bij een bevalling komt veel kijken. Een belangrijk punt is de vraag waar je gaat bevallen. In dit artikel lees je wat er allemaal komt kijken bij een thuisbevalling. Ook zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. Zo kan je de keuze maken die het beste bij jou past en jezelf goed voorbereiden.
Waarom een thuisbevalling?
Een thuisbevalling heeft veel voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen.
- Je kan in je eigen vertrouwde omgeving blijven.
- Ontspannen komt je bevalling ten goede. Voor de meeste vrouwen is het thuis makkelijker om te ontspannen.
- Je hoeft (als het goed gaat) niet te reizen naar het ziekenhuis. Niet heen met weeën en niet terug met je kersverse baby. Je kan lekker binnen blijven om bij te komen van je bevalling en rustig kennis te maken met je kleintje.
- De kans op een spontane bevalling is groter.
- Het risico op medische ingrepen is lager. Bijvoorbeeld het risico op hormonale weeënopwekkers en een ruggenprik. Ook de kans dat je bevalt met behulp van een vacuümpomp of keizersnede is kleiner.
- Je hebt meer regie over je bevalling.
- Jij en je baby worden niet blootgesteld aan ziekenhuisbacteriën.
- Vrouwen die thuis bevallen ervaren hun bevalling over het algemeen positiever.
- Verloskundigen zijn in Nederland zeer goed opgeleid en hebben middelen bij om levensreddende handelingen uit te voeren als dit nodig is.
- Een thuisbevalling wordt volledig vergoed binnen het basispakket van alle zorgverzekeraars.
Wat zijn de nadelen van thuis bevallen?
Het mag duidelijk zijn dat thuis bevallen grote voordelen heeft. Toch zijn er ook nadelen. Het is goed jezelf hier ook over te informeren.
De belangrijkste nadelen zijn:
- Als er complicaties optreden moet je alsnog naar het ziekenhuis. Dit is niet fijn, zeker niet als je bevalling al ver gevorderd is. In de meeste gevallen is hier gelukkig geen spoed bij.
- Beslis je tijdens je bevalling dat je toch medische pijnstilling wilt, zoals een ruggenprik of pompje met remifentanil, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis.
- Je moet meer voorbereiden en achteraf moet er ook meer opgeruimd en gewassen worden. Al zal de kraamzorg dat laatste verzorgen.
Hoe gaat een thuisbevalling in zijn werk?
Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen. Beval je eerder, dan moet je naar het ziekenhuis.
Je verloskundige en een kraamverzorgster zullen bij de bevalling aanwezig zijn. Je verloskundig bel je zodra je regelmatige weeën hebt. Zij komt langs om te kijken hoe het met je gaat en hoe ver je al bent. Hierbij controleert ze je ontsluiting. Op basis daarvan besluit ze of ze meteen bij je blijft of dat ze over een tijdje weer bij je komt kijken.
De verloskundige belt de kraamverzorgster om ook te komen zodra het daar tijd voor is. De kraamzorg assisteert tijdens de bevalling en verzorgt daarna jou en je baby.
Wanneer moet je toch naar het ziekenhuis?
Een thuisbevalling is niet altijd mogelijk. Treden er complicaties op? Dan kan het zijn dat je alsnog naar het ziekenhuis moet. Bijvoorbeeld bij meconium houdend vruchtwater of als je ontsluiting of de uitdrijving niet vordert.
Vergoeding thuisbevalling door zorgverzekeraars
Thuis bevallen wordt vergoed binnen het basispakket van alle zorgverzekeraars.