Bevalling

De bevalling

‘Weten’ is de sleutel, want als je beter begrijpt wat er gebeurd tijdens de bevalling, heb je minder om tegenop te zien. Hieronder vind je precies wat je moet weten over de bevalling.

De bevalling zelf is iets waar veel vrouwen voor zijn bang. Hoewel het waar is dat sommige delen van de bevalling intens en pijnlijk kunnen zijn, zijn er andere stadia van het geboorteproces die slechts licht ongemakkelijk zijn.

De bevalling kondigt zich aan

Als je voor de eerste keer zwanger bent zul je je vast wel eens afvragen of je het begin van de bevalling wel zult herkennen. Als je een of meer van de volgende dingen merkt, kun je er zeker van zijn dat de bevalling binnen afzienbare tijd gaat beginnen:

Het verliezen van de slijmprop

Het breken van de vliezen
Regelmatig terugkerende weeën

Verlies van de slijmprop

De slijmprop die de baarmoedermond afsluit beschermen, samen met de vliezen, de baby tegen infecties. Op een zeker moment laat de slijmprop los en komt er, behalve slijm, ook wat bloed mee naar buiten. Het loskomen van de slijmprop is een teken dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Maar omdat de vliezen de baby nu nog beschermen, kun je gewoon doorgaan met de dingen die je normaal doet. Je kunt er na het verliezen van de slijmprop nog niet vanuit gaan dat de baby nu binnen 24 uur geboren gaat worden. Het kan nog wel meer dan een week duren voordat je aan de regelmatig terugkerende weeën kunt voelen dat de echte bevalling is begonnen.

Het breken van de vliezen

Het kan zo zijn dat de vliezen breken zonder dat je nog iets van weeën of het verliezen van de slijmprop hebt gemerkt. Het breken van de vliezen voelt een beetje als plassen, maar er zijn duidelijke verschillen. Vruchtwater kun je van urine onderscheiden:

  • Vruchtwater is kleurloos
  • Vruchtwater ruikt niet naar typiche urine, maar het ruikt een beetje zoet
  • Vruchtwater kun je niet ophouden zoals je een plas kunt ophouden
  • Vaak zie je in het vruchtwater witte vlokjes zitten. Dit is ‘vernix’, de wittige smeer die op het huidje van de baby zit

Weeën

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoedermond. De baarmoeder trekt samen, de spiervezels worden korter en dikker. De baarmoedermond (cervix) verslapt en gaat langzaam open. Met iedere wee wordt de vochtblaas, of als de vliezen gebroken zijn het hoofdje, tegen de baarmoedermond geduwd. Je kunt dit proces vergelijken met het aantrekken van een strakke coltrui, uiteindelijk wordt de opening groot genoeg om je hoofd erdoorheen te laten glijden.

De meeste vrouwen voelen naarmate de zwangerschap zich verder ontwikkeld hun buik van tijd tot tijd hard worden. Dit worden oefenweeën of voorweeën genoemd.
Het verschil tussen voorweeën en de weeën van de bevalling zit in het verloop ervan. Een oefenwee voel je bijvoorbeeld als je net een inspanning hebt geleverd, dan voelt je buik opeens hard aan. En er kunnen dagen voorbij gaan voordat je weer een volgende voelt. Maar de weeën die voor ontsluiting zorgen komen regelmatig terug: om de 10 minuten, om de 5 minuten en, op het eind van de ontsluiting, om de 2 minuten of minder.

Gerelateerde artikelen:

Alles over kraamzorg

Alles over: Kraamzorg

Dit wil je weten over kraamzorg. Na je bevalling heb je recht op kraamzorg. Dit is niet verplicht, maar vrijwel alle vrouwen maken er gebruik …
Thuisbevalling

Thuisbevalling

Dit wil je weten over thuis bevallen. Bij een bevalling komt veel kijken. Een belangrijk punt is de vraag waar je gaat bevallen. In dit …
Ziekenhuisbevalling

Ziekenhuisbevalling

Als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, vraag je je misschien af ​​welke zorg en ondersteuning voor je beschikbaar is. Dit …
De verloskundige

Alles over: De verloskundige

Wat is de taak van een verloskundige? Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige verwachten? …

Producten bij ‘bevalling’: