Foliumzuur

Foliumzuur bij zwangerschap

Foliumzuur (vitamine B11) is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind. Als je zwanger wilt worden of al zwanger bent, wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram (mcg) van deze vitamine te slikken.

Je kunt, door op tijd te beginnen met het slikken van foliumzuur, het risico op bijvoorbeeld een neurale-buisdefect (NBD), een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte bij je kindje verkleinen. Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan we niet altijd genoeg binnenkrijgen.

Stoppen met de pil, starten met foliumzuur

Voor wie zwanger wil worden is het belangrijk dagelijks 400 tot 500 microgram te slikken, ongeacht hoeveel van dit supplement je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet je ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting beginnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil.

Tot week 10 van je zwangerschap

Na de tiende week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Het is dan 8 weken8 weken zwanger na de bevruchting, maar artsen en verloskundigen spreken van 10 weken. Zij tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Na die tiende week van de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen gewoon volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen eten. Ook kun je zonder risico vitamine B11 blijven slikken.

Bekijk, vergelijk en bestel direct:

Toont alle 9 resultaten