Maagzuurremmers tijdens je zwangerschap

Maagzuurremmers tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap last van brandend maagzuur. Maar liefst 70 procent. Het lichaam krijgt tijdens een zwangerschap met grote hormonale en fysieke veranderingen te maken. Maagzuurremmers kunnen hier uitkomst bieden.

Een belangrijke oorzaak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is een verandering in de hormoonhuishouding. Met name in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de spier tussen maag en slokdarm verslapt. Zo kan er makkelijk maagzuur uit de maag omhoogkomen in de slokdarm.

Druk op de maag

Naarmate je verder in de zwangerschap komt, speelt ook de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. De baby heeft steeds meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op de maag. Hierdoor kan het maagzuur naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Dit kan zure oprispingen veroorzaken. Ook kun je tijdens de zwangerschap last hebben van een opgeblazen gevoel of winderigheid of misselijkheid, zogenaamde ‘zwangerschapskwaaltjes‘.

Even rustig gaan liggen

Symptomen van brandend maagzuur komen vaak voor na het eten, bij het bukken of wanneer je even rustig wilt gaan liggen. Vaak verdwijnen de symptomen van brandend maagzuur na de bevalling. De verhoogde druk op de maag is dan namelijk weer verdwenen en de hormoonhuishouding wordt langzaam weer ‘normaal’.

Maagzuurremmers: is het veilig?

Wil je graag een maagzuurremmer innemen om de ergste last direct weg te nemen, dan is het zowiezo verstandig om even contact op te nemen met je apotheker of huisarts om te vragen welk merk je wel en niet mag. Van veel maagzuurremmers is namelijk niet wetenschappelijk vastgesteld of ze schadelijk zijn voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven. Neem dus het zekere voor het onzekere en check het even bij je begeleiding.

Wat is brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, meestal vlak boven de maag. Sommige mensen voelen het als een drukkende of knijpende pijn. Maagzuur moet aanwezig zijn in onze maag om te zorgen voor een goede spijsvertering.

Bij brandend maagzuur komt een heel klein beetje maagzuur per ongeluk in de slokdarm terecht. De slokdarm is echter, in tegenstelling tot de maag, niet bestand tegen dit maagzuur. Het kleine beetje maagzuur dat in de slokdarm terecht komt zorgt dan ook voor het branderige en pijnlijke gevoel dat hoort bij brandend maagzuur.

Bekijk, vergelijk en bestel direct:

Toont alle 5 resultaten