Ovulatietesten

Ovulatietesten

Wil je graag zwanger worden? Dan wil je natuurlijk ook weten op welke dagen van je cyclus de kans op bevruchting het grootst is. Met ovulatietesten kun je er gemakkelijk achter komen wanneer je vruchtbaar bent en dus wat de meest vruchtbare dagen zijn. Met een ovulatietest vergroot je dus de kans om zwanger te worden.

Hoe werken ovulatietesten

Een ovulatietest detecteert LH (luteïniserend hormoon) in de urine, de primaire functie van LH is het vrijgeven van een rijpe eicel in de eierstokken. Een snelle stijging in de hoeveelheid LH in de urine, ook wel de ‘LH-piek’ genoemd, is het signaal van de start van de eisprong of ovulatie.

LH-piek

LH is altijd aanwezig in de urine, maar tijdens de piek is de hoeveelheid 10-20 maal hoger dan de normale hoeveelheid. Deze piek duurt 1 a 2 dagen, en daarna zal de LH-concentratie snel weer naar de normale hoeveelheid zakken. De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start van de LH-piek. Dit is de meest vruchtbare periode van de menstruatiecyclus.

Let er bij het testen op dat je niet te veel drinkt enkele uren voor het testen. Dit verdunt de urine waardoor de uitslag niet juist kan zijn.

Betrouwbaar

Samen met de zwangerschapstest behoort de ovulatietest tot een van de meest betrouwbare zelftesten. De testen zijn verkrijgbaar via apotheek, drogist of online. Afhankelijk van de uitvoering van de test dien je de test enkele seconden in de urinestraal te houden of de urine eerst op te vangen en daarna via een meegeleverd pipet op de cassette te druppelen. De sensitiviteit van de gemiddelde ovulatietest ligt erg hoog.

Bekijk, vergelijk en bestel direct:

Toont alle 6 resultaten