Innestelingsbloeding

Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je wat dit precies is en hoe je het herkent.

Wat is een innestelingsbloeding?

Laten we beginnen met uitleggen wel een innesteling is. Hiervoor beginnen we even bij je eisprong.

Zodra er een eitje vrijkomt, blijft dit nog een aantal dagen in je eileider. Wordt het eitje bevrucht? Dan begint het bevruchte eitje aan een reis naar je baarmoeder, om zich daar te nestelingen in het baarmoederslijmvlies. Dit wordt de innesteling genoemd.

Bij deze innesteling kan bloed vrij komen als er een bloedvaatje in het baarmoederslijmvlies geraakt wordt. Dit bloed wordt dan afgevoerd via je vagina. Dit is de innestelingsbloeding. Dit betekent dus dat je zwanger bent.

Is het gevaarlijk?

Je kan gerust zijn: innestelingsbloedingen komen erg vaak voor en zijn absoluut niet gevaarlijk. Ze brengen geen enkel risico met zich mee.

Hoe herken je een innestelingsbloeding?

  • Je hebt licht bloedverlies. Vaak is een inlegkruisje al voldoende.
  • Het bloedverlies is vaak lichtroze, lichtrood of donkerbruin van kleur (al kan dit altijd afwijken).
  • Een innestelingsbloeding duurt doorgaans niet lang. Het kan drie volle dagen duren, maar soms ook maar een paar uurtjes.
  • Sommige vrouwen hebben alleen bloedverlies en ervaren verder geen klachten. Anderen krijgen wel klachten, die wat lijken op menstruatieklachten. Bijvoorbeeld: hoofdpijn, buikkramp, lage rugpijn, gevoelige borsten of stemmingswisselingen. Ook misselijkheid kan voorkomen.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Als je bloed verliest zit je waarschijnlijk met de twijfel is het nu een menstruatie of een innestelingsbloeding. Deze punten kunnen je hierbij helpen:

  • Een innestelingsbloeding vind vaak eerder plaats dan je menstruatiecyclus. De menstruatie begint namelijk elf tot veertien dagen na de eisprong, terwijl de innestelingsbloeding zes tot twaalf dagen na de eisprong begint.
  • Een innestelingsbloeding duurt korter dan een menstruatie. Innestelingsbloedingen die langer dan drie dagen duren zijn zeer uitzonderlijk.
  • Tijdens je menstruatie verlies je meer bloed en is het bloed meestal roder van kleur. Al kan dit per vrouw flink verschillen.
  • Het bloedverlies bij een innestelingsbloeding neemt geleidelijk aan af.
  • Bij een menstruatie is het bloedverlies vaak eerst licht, waarna het toeneemt en vervolgens afneemt.

Twijfels?

Maak je jezelf zorgen? Of houd je bloedverlies lang aan? Neem dan contact op je met je huisarts voor verder advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.