IVF (In-VitroFertilisatie)
IVF (In-VitroFertilisatie)

IVF: wat is het en hoe werkt het? Als je niet op een natuurlijke manier zwanger kunt worden en toch graag kinderen wil krijgen, zijn er alternatieve manieren om toch bevrucht te worden. Een methode die veel gebruikt wordt om vrouwen op alternatieve wijze te bevruchten, is de methode van in-vitrofertilisatie of IVF. Wat deze vruchtbaarheidsbehandeling precies inhoudt en hoe de behandeling werkt, lees je in dit artikel.

Wat is IVF (In-VitroFertilisatie)?

In-vitrofertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Het wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd en werkt voornamelijk voor vrouwen die door lichamelijke problemen niet natuurlijk zwanger kunnen worden of die zonder duidelijke verklaring moeite hebben met zwanger worden. Je krijgt de behandeling alleen op medische indicatie en de eerste drie behandelingen worden altijd vergoed door de zorgverzekering.

Hoe werkt ivf?

In-vitrofertilisatie betekent ‘in-glas-bevruchting’ en deze naam heeft de behandeling gekregen omdat de bevruchting buiten het lichaam in het laboratorium plaatsvindt. In het lab worden 1 eicel en meerdere spermacellen bij elkaar gebracht om een bevruchting te bewerkstelligen. Als de cellen samengesmolten zijn, ontstaat er een embryo. Bij de in-vitrofertilisatiebehandeling wordt deze embryo in het lichaam van de vrouw ingebracht, zodat de embryo zich in kan nestelen. Gebeurt dit inderdaad, dan is de vrouw zwanger. De zwangerschap is verder normaal, alleen de bevruchting voor de zwangerschap is op alternatieve wijze ontstaan.

In-vitrofertilisatie: voor wie is deze behandeling?

Je kunt alleen een IVF-behandeling ondergaan als je aan bepaalde eisen voldoet. Over het algemeen wordt deze behandeling om zwanger te worden toegepast bij vrouwen van wie de eileiders niet goed functioneren, vrouwen met endometriose, vrouwen met een sterilisatie die niet hersteld kan worden of vrouwen met onverklaarbare onvruchtbaarheid. Ook kan de behandeling toegepast worden bij verminderd vruchtbaar zaad bij de man.

Of je in aanmerking komt voor de behandeling, is niet alleen afhankelijk van je vruchtbaarheid. Ook wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie, zoals je leeftijd en hoe lang je al zwanger probeert te worden. Logischerwijs kun je geen behandeling ondergaan als je pas een maand probeert zwanger te worden, aangezien ‘natuurlijk’ zwanger worden wel vaker langer kan duren. Ben je ouder dan 43 jaar, dan mag je de behandeling ook niet meer ondergaan in Nederland. Dit komt omdat je vanaf deze leeftijd meer kans hebt op complicaties tijdens de zwangerschap, ook als je een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger bent geworden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *