Ovulatie berekenen

Ovulatie berekenen

Als je graag zwanger wilt worden is het verstandig om te bepalen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Je wilt dan dus weten wanneer de ovulatie of eisprong plaatsvindt. Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je relatief eenvoudig de eisprong berekenen met een ovulatie calculator. Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus dan kun je het beste gebruik maken van een ovulatietest.

Wat is een ovulatietest?

Met een ovulatietest kun je zeer nauwkeurig het moment van ovulatie berekenen. Een ovulatietest detecteert LH (luteïniserend hormoon) in de urine, de primaire functie van LH is het vrijgeven van een rijpe eicel in de eierstokken. Een snelle stijging in de hoeveelheid LH in de urine, ook wel de ‘LH-piek’ genoemd, is het signaal van de start van de eisprong of ovulatie. LH is altijd aanwezig in de urine, maar tijdens de piek is de hoeveelheid 10-20 maal hoger dan de normale hoeveelheid. Deze piek duurt 1 a 2 dagen, en daarna zal de LH-concentratie snel weer naar de normale hoeveelheid zakken.

Ovulatie / Eisprong

De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start van de LH-piek. Dit is de meest vruchtbare periode van de menstruatiecyclus. Ochtendurine is niet geschikt om mee te testen, omdat LH synthetiseert gedurende de nacht. De LH-piek komt pas in de ochtend op gang en het hoogtepunt ligt rond 12 uur ’s middags. Dit is dan ook het beste tijdstip om de ovulatietest te doen.

Er zijn 3 manieren om ovulatie te berekenen:

1. Ovulatietest

Ovulatietesten zijn de meest betrouwbare testen om te zien wanneer je een piek hebt in je LH hormoon. Hierbij heb je ook weer je menstruatiecyclus nodig. In de gebruiksaanwijzing van de ovulatietest staat stap voor stap hoe je het moet berekenen en wanneer je de ovulatietest een paar dagen achter elkaar moet gebruiken.

2. Eisprong berekenen

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt kun je je eisprong berekenen (de meest vruchtbare dagen). Met je menstruatiecyclus wordt bedoelt de periode van dag 1 van je menstruatie tot aan dag 1 van de eerst volgende menstruatie.
Als deze cyclus regelmatig is dan weet je wat je menstruatiecyclus is en kun je online een ovulatie calculator gebruiken om de meest vruchtbare dagen te bepalen.

3. Temperatuurmethode

Bij de temperatuurmethode dien je elke ochtend, in rust, voordat je iets gedaan hebt, op hetzelfde tijdstip, je temperatuur opnemen. Geen oor thermometer, maar rectaal via de billen. Gebruik bij deze methode een digitale thermometer met 2 cijfers achter de komma.
Als je voor deze methode kiest dan dien je te beginnen op de eerst dag van je cyclus, de dag waarop je ongesteld wordt. Hou dan trouw je temperatuur bij, zodat je kunt zien wanneer de eisprong is.
Voor de eisprong zul je zien dat je temperatuur iets daalt en na de ovulatie (zo’n 12-24 uur later) stijgt de temperatuur met zo’n 0,2 tot 0,5 graden. Hier zit wel een nadeel aan, je ziet de stijging namelijk pas als je eisprong voorbij is. De verhoogde temperatuur houdt aan tot de eerste dag van je ongesteldheid. Verder is je temperatuur heel gevoelig, zo zal een avondje stappen al je temperatuur in de war gooien door een schommeling. Hierdoor is de temperatuur waarneming niet geheel betrouwbaar. Hou hier dus rekening mee, en schrijf dit bij de temperatuur notatie zodat je weet waardoor je temperatuurschommeling kan zijn.

Menstruatie en ovulatie

Wanneer je zwanger wilt worden, is het handig om meer te weten over de menstruatiecyclus. Je kunt de duur van de cyclus berekenen door te tellen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie.
Gemiddeld duurt één cyclus 28 dagen. De eerste 3 tot 6 dagen kenmerken zich door bloedverlies (menstruatie of ongesteld zijn). De baarmoeder stoot op dat moment het overtollige slijmvlies af. In de 6 tot 7 dagen daarna herstelt het slijmvlies zich weer. Tegelijkertijd rijpt er een eicel in één van de eierstokken.

Vruchtbare dagen

14 dagen voordat je weer ongesteld moet worden, vindt er een eisprong plaats (ovulatie). Op dat moment ben je dus vruchtbaar. De baarmoeder bouwt een dikker slijmvlies op waarin een bevrucht eitje zich kan nestelen. Indien er geen bevruchting plaatsvindt, stoot de baarmoeder na 14 dagen het dikke slijmvlies weer af en begint de cyclus opnieuw. Een cyclus van 28 dagen komt slechts bij 15% van de vrouwen voor. De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen, dit is normaal. Ook wanneer je een langere of kortere cyclus hebt, vindt de eisprong vaak toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats. Vrouwen met een kortere of langere cyclus hebben vaak meer moeite om zwanger te worden, omdat de kans groter is dat er geen ovulatie plaatsvindt.

Producten bij ‘ovulatie berekenen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.