Zwangerschapstest

Wanneer je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, en je wilt het zeker weten? Dan is een zwangerschapstest dé manier om snel uit te vinden of je vermoedens kloppen. Een zwangerschapstest is ontwikkeld om snel en gemakkelijk een indicatie te krijgen of je wellicht zwanger bent. Als een vrouw zwanger is, maakt zij een specifiek hormoon aan dat normaal gesproken niet voorkomt in het lichaam.

Het ‘humaan chorion gonadotrofine’ (beta-HCG), wat in de (ochtend)urine van zwangere vrouwen wordt afgescheiden, zorgt ervoor dat een zwangerschapstest een positieve reactie geeft.

Hoe te gebruiken

Een zwangerschapstest is meestal eenvoudig uit te voeren door een stripje in de urine te houden. Dit kun je doen door eerst urine op te vangen in een potje en daarna de strip, een paar seconde, in de urine te houden.
Een andere manier is om de strip enkele seconden direct in de urinestraal boven de wc te houden. Na enkele minuten (meestal 5 minuten) kun je het resultaat aflezen.

Aflezen van de test

Het aflezen van het resultaat zal per merk zwangerschapstest verschillen. Meestal gaat het om een kleurreactie waarbij op een specifieke plaats een (blauw of rood) streepje zichtbaar moet worden.
Om te beoordelen of de test goed is uitgevoerd is er meestal ook een controlestreepje aangebracht op de teststrip. Deze moet altijd een positieve reactie vertonen. Is dit niet zo, dan moet de test opnieuw worden uitgevoerd. Deze kleurreactie moet echter niet verward worden met de kleurreactie van de urine zelf. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van de test voor een goede uitvoering en interpretatie van de test.

Share