Alles wat je wilt weten over de 22 wekenprik vind je in dit artikel. De 22 wekenprik is de nieuwe benaming voor ‘kinkhoestvaccinatie’ voor vrouwen die zwanger zijn. Hiermee is je kleintje beschermd tegen kinkhoest.
Wat is de 22 wekenprik?
Dit is de nieuwe benaming voor de welbekende “kinkhoestvaccinatie” voor vrouwen die in verwachting zijn. Zoals de naam al doet vermoeden kun je deze prik halen na de 22e week van je zwangerschap. Hiermee is je kleintje, direct vanaf de geboorte, beschermd tegen kinkhoest. Het advies is om zo snel mogelijk na de 22e week de prik te halen. Mocht je baby te vroeg geboren worden, dan is hij/zij ook beschermd. Haal de prik minimaal 2 weken voor de geboorde, dan heeft je baby genoeg tijd om voldoende antistoffen op te bouwen.
Waarom de 22 wekenprik?
Waarschijnlijk heb je al een vaccinatie tegen de ziekte kinkhoest gehad. Of je hebt het doorgemaakt. Een herhalingsprik is dan voldoende. Dit noem je een ‘boostervaccinatie’. In dit vaccin zit een lage dosering van werkzame stoffen.
Voor een optimale bescherming moet je deze prik bij elke zwangerschap opnieuw halen.
Waar beschermd de 22 wekenprik tegen?
De 22 wekenprik werkt tegen kinkhoest. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan, deze veroorzaken hoestbuien die soms wel maanden kunnen aanhouden.
Voor baby’s is kinkhoest erg gevaarlijk. Zij krijgen het erg benauwd en kunnen in ademnood komen. In ernstige gevallen met longontsteking, hersenschade of zelfs overlijden tot gevolg.
In Nederland krijgen baby’s een vaccinatie tegen kinkhoest. Echter kan deze pas worden gegeven wanneer ze 2 maanden oud zijn. In die 2 maanden zijn ze dus onbeschermd en ontzettend kwetsbaar.
Na het zetten van de 22 wekenprik zal je lichaam antistoffen gaan aanmaken. Via de placenta gaan deze antistoffen naar je ongeboren kindje. Hiermee geef jij je kind genoeg antistoffen mee, tot je baby zelf zijn/haar eerste prikken krijgt.
Naast dat je met dit vaccin je baby beschermt, bescherm je uiteraard ook jezelf. Je kunt geen kinkhoest krijgen en zult ook geen besmettingsgevaar vormen.
Hoe veilig is deze prik?
Bij elke inenting kun je bijwerkingen krijgen, zo ook bij de 22 wekenprik. De meest voorkomende bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vanzelf over. Denk aan hoofdpijn, hangerig zijn en reacties op de plek waar geprikt is, zoals een dikke en/of pijnlijke arm en roodheid.
In zeer zeldzame gevallen kunnen er ernstige bijwerkingen optreden, zoals allergische reacties.
Het verdere vaccinatieschema
Als jij de 22 wekenprik hebt gehad, hoeft je kindje pas met 3 maanden naar het consultatiebureau voor de eerste inentingen. Heb je de 22 wekenprik niet gehad? Dan krijgt je kindje een extra prik met 2 maanden oud en pakt hierna het standaard vaccinatieschema weer op.
Meer informatie over deze vaccinatie vind je op de site van het rijksvaccinatieprogramma.