Ben jij op dit moment zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? In dit artikel vertel ik je alles over moedermelk, flesvoeding en kolven.
De samenstelling van moedermelk
Geef je je baby moedermelk, dan krijgt hij veel belangrijke voedingsstoffen binnen. Het grootste deel van de moedermelk bestaat uit water. Daarnaast bevat de melk vet, eiwitten, lactose (melksuiker), mineralen en vitamines. In totaal zitten er zeker 200 verschillende stoffen in moedermelk.
Borstvoeding geven hoef je niet alleen te doen
Bij het borstvoeding geven, kun je altijd ondersteuning krijgen van een lactatiekundige als er problemen ontstaan. Lactatiekundigen zijn borstvoedingsadviseurs en hebben veel kennis en ervaring van problemen die bij het voeden kunnen voorkomen. Zij kunnen je helpen als het aanleggen van de baby niet lukt of als de baby te weinig groeit. Ook bij andere problemen zoals: stuwing, pijnlijke tepels of te weinig melkproductie kunnen lactatiekundigen je van advies voorzien.
De eerste moedermelk (Colostrum)
Enige tijd na de geboorte komt de borstvoeding op gang. De eerste melk die je borsten produceren heet colostrum. Colostrum is een heel geconcentreerde, dikkere, geelkleurige melk die veel voedingsstoffen bevat. Deze eerste moedermelk bevat weinig vet waardoor je baby de melk makkelijk kan verteren. Daarnaast zitten er veel belangrijke bestanddelen in die helpen bij het opbouwen van het immuunsysteem van je baby. Zo bevat deze melk veel witte bloedcellen, antistoffen, vitamine A en allerlei mineralen. Na ongeveer drie dagen produceren je borsten de reguliere moedermelk, die witter van kleur is.
Moedermelk versus flesvoeding
Het wordt door de meeste vakmensen aangeraden om in eerste instantie met borstvoeding te beginnen omdat het veel belangrijke voedingstoffen voor je baby bevat. Lukt de borstvoeding niet of wil je overstappen naar flesvoeding? Geen probleem, het geven van flesvoeding is niet minder goed dan borstvoeding. Als je flesvoeding geeft, kun je het voeden ook eens uit handen geven en je weet bovendien precies hoeveel melk je baby binnen krijgt. Ook is flesvoeding in allerlei varianten te koop en heb je geen last van eventuele lichamelijke ongemakken die bij borstvoeding kunnen voorkomen. Tot slot kun je ook kiezen voor een combinatie van borstvoeding en flesvoeding. Je hoeft dus niet perse een keuze te maken.
Een tweeling voeden aan de borst
Twee baby’s tegelijkertijd aan de borst? Dat kan best een uitdaging zijn. Vraag je je af of je voor jouw tweeling wel voldoende melk zal produceren? Het antwoord is: ja. In principe geldt namelijk dat de hoeveelheid melk afgestemd wordt op het aantal baby’s dat je voedt. Nadat de borstvoeding op gang is gekomen, is het belangrijk om steeds aan de vraag van je baby’s te voldoen. Dus zodra één van je baby’s een signaal van honger geeft (tong uitsteken, zuigen op de lippen of handen, het hoofd draaien of brabbelen), voed je je baby zodat je de melkproductie voldoende opbouwt. Je baby’s tegelijkertijd borstvoeding geven, kan natuurlijk heel efficiënt zijn, maar soms is het ook onrustiger. Onderzoek daarom wat voor jou het prettigst is.
Kolven: waarom en hoe?
Ga je weer werken en wil je jouw baby moedermelk blijven geven? Kolven is dan een prima oplossing. De meeste moeders gebruiken een kolfapparaat hiervoor. Hoe vaak je moet kolven hangt af van hoe vaak je baby nog bij je drinkt, zodra je er mee begint. De melk kun je in de koelkast en in de vriezer nog een tijd bewaren. Kolven is ook een handige manier om stuwing te voorkomen, bijvoorbeeld als je meer melk produceert dan je kindje kan drinken.