De verloskundige

Wat is de taak van een verloskundige?

Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige verwachten? Een verloskundige verleent prenatale (voor de geboorte), natale (tijdens de geboorte) en postnatale (na de geboorte) zorg. Ze houdt jouw gezondheid, maar ook die van je baby goed in de gaten.

Kinderwensspreekuur

Ook als je niet zwanger bent, kan de een verloskundigenpraktijk iets voor je betekenen. Je kunt bij ze langs gaan tijdens het zogenaamde ‘kinderwensspreekuur’. In dit spreekuur kun je vragen stellen over de zwangerschap en advies ontvangen om zwanger te raken.

Prenatale zorg

De eerste afspraak

Als je weet dat je zwanger bent, kun je de verloskundige bellen. In de meeste gevallen maak je dan een afspraak voor een intake-gesprek, dat ongeveer tussen de zevende en tiende week van je zwangerschap plaatsvindt. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over de zwangerschap. Ook wordt naar de grootte van je baarmoeder, je bloeddruk en je gewicht gekeken. Daarnaast wordt er berekend wanneer je ongeveer uitgerekend bent.

Controles

Gemiddeld moet je tijdens je zwangerschap 12 keer bij de verloskundige langskomen op gesprek. Tijdens deze controles wordt er naar je bloeddruk en de hartslag van het kindje gekeken. Er wordt gekeken naar de grootte van je baarmoeder en de ligging van de baby wordt in de gaten gehouden. Tijdens de controles worden verschillende echo’s gemaakt. Deze vinden meestal plaats rond de 10e week en 20ste week (de 20-wekenecho) van je zwangerschap. Ook zorgt de verloskundige ervoor dat je goed voorbereid de bevalling tegemoet gaat.

Natale zorg

De verloskundige begeleid jouw bevalling, thuis en tijdens een geplande bevalling in het ziekenhuis. Dit is prettig, omdat ze jouw persoonlijk heeft leren kennen tijdens de eerdere controles. Ze weet precies waar jij behoefte aan hebt.

Postnatale zorg

Samen met kraamverzorgster verzorgt de verloskundige jou na de bevalling. De verloskundige doet de controles bij de baby en bij een eventuele hechting. Ook neemt ze de bevalling samen met jou door, zodat jij die beter kunt verwerken. Als je baby ongeveer zes weken oud is, vindt er een afrondend gesprek plaats. Hierbij wordt ook de voortzetting van anticonceptie besproken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *