Heel populair zijn de buikbanden die je over je kleding heen kunt dragen. Je gebruikt ze voor de sier, omdat je trots bent op je buik en er graag de aandacht op wilt vestigen. Of je draagt ze om je gewone kleding langer door te kunnen dragen en een openstaand knoopje of rits van je rok of broek te bedekken.
Functies van buikbanden
Verder kun je met een buikband een T-shirt of blouse die te kort zijn geworden ‘verlengen’. Een tweede type buikband dat te koop is zijn de modellen met een ondersteunende functie voor je buik en rug. Deze draag je meestal onder je kleding.
Ondersteunende buikband
Rugpijn hoort er helaas vaak bij en is slecht een van de vele kwaaltjes tijdens een zwangerschap. Dat komt door het extra gewicht dat je sjouwt en door de invloed van hormonen. Een ondersteunende buikband ontlast je rug en helpt bovendien bij bandenpijn. Dit type band is nuttig als je veel moet lopen of lang moet staan. Er zijn rekbare banden met ingebreide delen die zorgen voor warmte en ondersteuning. Daarnaast zijn er ook banden met klittenband die je kunt aanpassen aan je buikomvang.
Buikband blijven dragen na de bevalling?
In de meeste gevallen mag je een ondersteunende buikband niet langer dan twee tot drie weken na de komst van je kindje blijven dragen. Draag dit type buikband ook niet continu, om je spieren goed te blijven trainen. Mocht je rugpijn blijven aanhouden, dan is het uiteraard verstandig om een arts te bezoeken: mogelijk heb je baat bij speciale oefeningen voor je rug.
Waar let je op bij de aanschaf van buikbanden?
Let bij je aankoop op de volgende punten:
- Kies rekbaar materiaal van een goede kwaliteit
- Neem bij voorkeur een band die naadloos is, om uitscheuren te voorkomen
- Veel banden hebben één maat, maar er zijn ook banden met een bepaalde kledingmaat
- Let op het model: met klittenband, elastisch of met een ondersteunende functie