Wat is een 20 wekenecho?
Als je 20 weken zwanger bent kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voren. De meeste ouders zullen dit doen, omdat ze graag willen weten of ze een jongetje of meisje krijgen. Maar er wordt ook gekeken of je kindje bepaalde afwijkingen heeft, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje. De 20 wekenecho is niet verplicht.
Waar wordt naar gekeken tijdens deze echo?
Wanneer je een 20 wekenecho uit laat voeren wordt er gekeken naar de algehele gezondheid van jouw baby. Zo wordt er gekeken naar de hersenen, het hartje, de maag, de nieren, het ruggetje, de blaas, de buikwand, de schedel en de armen en benen van je baby. Als jouw baby een afwijking heeft, dan kan dit mogelijk met deze echo al worden gevonden.
Is een 20 wekenecho betrouwbaar?
Nee, de echo niet volledig betrouwbaar. Het kan zijn dat jouw baby wel een lichamelijke afwijking heeft, maar dat deze op de echo niet zichtbaar is. Als het bijvoorbeeld gaat om een kleine afwijking, dan is de kans groot dat deze door de echoscopist gemist wordt. Ook kan het mogelijk zijn dat jouw baby op een bepaalde manier in de baarmoeder ligt, waardoor een mogelijke afwijking niet goed te zien is.
Wat gebeurt er bij een afwijkende uitslag?
Vaak hoor je direct na de echo of alles goed is met je baby of niet. Bestaat er het vermoeden dat er een afwijking is, dan wordt je uitgenodigd voor een vervolgonderzoek. Op voorhand zul je dan eerst een gesprek hebben met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Dit vervolgonderzoek wordt vergoed door je zorgverzekering, net als de 20 wekenecho zelf.
Waarom kiezen voor een 20 wekenecho?
Het kan erg geruststellend zijn als je weet dat alles goed is met je baby. Daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke fijn dat je jouw baby weer even kunt zien. Van een paar afwijkingen is het ook beter dat deze bekend zijn voordat je gaat bevallen. Als je hiervan op de hoogte bent kun je voorbereidingen treffen voor en na de geboorte, maar ook tijdens de bevalling.