Zwanger sporten? Doen!

Dat sporten gezond is, weet je natuurlijk wel en daarom doe je het ook regelmatig. Maar hoe zit het met sporten als je zwanger bent? Wat zijn de do’s en don’ts en tot welke week kun je verantwoord blijven sporten? En is zwangerschapsgym hetzelfde als sporten? Dit en meer zoeken we voor je uit in dit artikel.

Zwanger sporten?

Omdat je graag in conditie blijft, sport je regelmatig. Nu je zwanger bent, vraag je je echter wellicht af of je op dezelfde manier je favoriet sport(en) kunt blijven beoefenen. Zwangerschap en sporten gaan prima samen, met uitzondering van risicovolle activiteiten als duiken, parachutespringen et cetera. Sterker nog, juist met een kleintje op komst, is het extra belangrijk om fit te blijven. Als je zorgt dat je de komende maanden in vorm blijft, levert dat je zowel tijdens de zwangerschap als daarna veel voordelen op!

Voordelen van zwanger sporten

Vrouwen die blijven sporten als ze zwanger zijn, voelen zich fitter. Ook slaap je beter als je lekker blijft bewegen en is de kans dat je last krijgt van allerlei zwangerschapskwaaltjes kleiner. Door je spieren in vorm te houden, kun je bovendien de groei van je buik letterlijk en figuurlijk beter ‘dragen’. Minstens zo belangrijk is dat sporten het nieuwe leventje in je buik ook ten goede komt: het stimuleert de doorbloeding naar de placenta, waardoor je kleintje niets tekort komt!

Een goede voorbereiding

Zwangerschapsgym is specifiek bedoeld om je te begeleiden door je zwangerschapstijd en je voor te bereiden op de bevalling (en de tijd daarna). Het is dus zeker aan te raden om ook hier tijd voor te maken. Maar probeer als het kan vooral ook een ‘echte’ sport te blijven doen om je conditie op peil te houden. In principe kun je namelijk tijdens je hele zwangerschap blijven sporten. Het belangrijkste is dat je jezelf niet overbelast. Kies tijdens het sporten trouwens liefst wel voor kleding die past bij je veranderende lichaam: zwangerschaps-sportkleding is nu wel zo comfortabel en biedt ondersteuning waar dat nodig is.

Sporten na bevalling?

Ook als je na de bevalling zo snel mogelijk weer in vorm wilt zijn en eventuele extra kilootjes kwijt wilt raken, is sporten het beste wat je kunt doen. Zorg ook nu wel voor een verantwoorde manier van bewegen en pas je inspanningen aan op wat goed voelt voor je lichaam. Met de juiste zwangerschaps sportkleding zorg je dat je ook bij sporten na bevalling lekker kunt bewegen en tegelijkertijd je lichaam op de juiste plekken steunt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *