Symptomen zwangerschap

Ben je zwanger of denk je misschien zwanger te zijn? Hoe herken de symptomen van zwangerschap? Hieronder vind je een overzicht en uitleg van de meest voorkomende symptomen van een zwangerschap.

Je kunt de symptomen van een zwangerschap al in een vroeg stadium herkennen. Deze symptomen zijn een enorme verandering voor je lichaam en ontstaan door hormonale veranderingen. De symptomen van zwangerschap zijn per vrouw verschillend. Je zult ze niet allemaal tegelijk hebben en hoeft je ook niet druk te maken als je nog helemaal geen tekenen vertoont.

Heb je één of meerdere van symptomen en wil je zeker weten dat je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest. Deze kun je kopen bij de drogist, apotheek of online bestellen. Online wordt vaak de mogelijkheid gegeven om het pakketje discreet en neutraal in te laten pakken.

Symptomen van een zwangerschap

Ochtendmisselijkheid / Misselijkheid en overgeven

Als je zwanger bent – vanaf een week na de conceptie – kun je last hebben van misselijkheid. Niet alleen ’s morgens maar ook overdag en ’s nachts. Meestal is dit tussen de tweede en achtste week van je zwangerschap. Ook kun je last krijgen van je maag, brandend maagzuur en van verstopping.

Vermoeidheid

Als je zwanger bent, is het heel normaal dat je de eerste 8-10 weken last hebt van vermoeidheid. Bij een zwangerschap ondergaat het lichaam vele belangrijke metabolische veranderingen. Je hele lichaam moet zich aanpassen aan het nieuwe proces: het laten groeien van een baby. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de vermoeidheid rond de 12e week van de zwangerschap.

Verandering van je borsten

Zachte borsten/tepels:

Als je zwanger bent zal je merken dat je borsten en tepels drie weken na de bevruchting zachter worden, je bent dan een week overtijd. Ze kunnen ook gezwollen aanvoelen, net zoals ze voelen voorafgaand aan je ongesteldheid.

Donker wordende tepels:

Heel vroeg in de zwangerschap, rond de tijd dat je verwacht ongesteld te worden, kun je opmerken dat het gebied om je tepels verandert. Dit gebied wordt donkerder en de diameter wordt groter.
Er wordt gedacht dat het donkerder worden van het gebied rond de tepel de baby helpt om de tepel gemakkelijker te vinden bij de borstvoeding. Ook kun je opmerken dat de aderen in je borsten meer zichtbaar worden en dat de kleine bobbeltjes die voorkomen rond te tepels groter worden en vermeerderen (gemiddeld 4-28 per tepel).

Stress en stemmingsschommelingen

De veranderingen in de hormoonspiegels kunnen ervoor zorgen dat je stemming in de eerste weken van je zwangerschap snel kan omslaan. Ook huil je soms zonder dat je weet wat de reden daarvoor is. ook hier zijn de zwangerschapshormonen aan het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *