Tweelingzwangerschap

Tweelingzwangerschap: Verrassing! Je weet dat je zwanger bent, maar als je ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes is dit vaak een complete verrassing. Heel bijzonder! Gelukkig worden de twee kindjes altijd vrij vroeg gesignaleerd. Het is namelijk al te zien bij de eerste echo bij 6 of 8 weken.

In principe heb je dan nog genoeg tijd om je voor te bereiden op de komst van jouw tweeling. Zo’n tweelingzwangerschap zorgt namelijk wel voor vragen. Bijvoorbeeld over hoe deze zwangerschap gaat verlopen, wat de complicaties kunnen zijn, maar je bent vast ook benieuwd of je een een-eiige of twee-eiige tweeling verwacht.

Verloop van een tweelingzwangerschap

Over het algemeen is het verloop van de zwangerschap van een tweeling te vergelijken met een zwangerschap van een eenling, maar vaak is het allemaal net iets zwaarder of heftiger. In het begin van de zwangerschap heb je meer kans op de kwaaltjes die bij een zwangerschap horen, zoals misselijk zijn, overgeven en moe zijn.

Ook groeit je baarmoeder met twee kindjes sneller, waardoor je eerder last hebt van harde buiken, waardoor je slecht slaapt. Wanneer je in verwachting bent van een kindje, kom je waarschijnlijk ongeveer 13 kilo aan. Met een tweelingzwangerschap is dit ongeveer 15 kilo. Doordat je twee kindjes met je meedraagt heb je het zwaarder en groei je sneller.

De kans op zwangerschapsstrepen is daarom ook veel groter. Tot 26 weken in je zwangerschap verloopt de groei van beide zwangerschappen hetzelfde, maar na 26 weken is er bij een tweelingzwangerschap meer aandacht nodig voor de groei en ontwikkelingen van de twee kindjes.

Complicaties

Wanneer je twee kindjes tegelijk verwacht, kom je direct onder controle bij de gynaecoloog. Tijdens deze zwangerschap kun je te maken krijgen met:

  • Groeiachterstand van je kindjes
  • Hogere bloeddruk
  • Rugklachten
  • De kans is groot dat je zwangerschap geen 40 weken duurt
  • De kans is groter dat je kindjes niet goed liggen in je baarmoeder
  • Er is kans op het Tweelingen Transfusie Syndroom (TTS)

Een-eiig of twee-eiig

Wanneer je een een-eiige tweeling krijgt hebben je kindjes bijna hetzelfde DNA. De reden hiervoor is dat uit één bevruchte eicel twee kindjes voortkomen. Je beide kindjes zullen altijd van hetzelfde geslacht zijn.

Anders is dit bij een twee-eiige tweeling. Door een dubbele eisprong zijn er twee bevruchte eitjes in de baarmoeder gekomen. Je bevalt dan van twee verschillende kindjes. Ze zullen als broertjes en zusjes op elkaar lijken, maar hebben niet zoveel overeenkomsten als een een-eiige tweeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *