Zwangerschap en fibromyalgie

Heb je fibromyalgie maar wil je ook graag kinderen met je partner? Dan kun je gewoon zwanger worden. Voor deze aandoening zijn (nog) geen medicijnen. Mocht je wel iets gebruiken wat werkt voor jou (of bij iets anders waar je last van hebt) neem dan wel contact op met je (huis)arts. Want niet alles wat je zomaar in neemt is zonder risico’s voor jullie toekomstige kindje.

Wat zeker is is dat niemand jou kan zeggen hoe je gaat reageren met je lichaam op een zwangerschap. Want in het normale leven is fibromyalgie onvoorspelbaar. Tijdens de zwangerschap is dit ook zo. Geen idee wat alle hormonen met je lichaam gaan doen. Het gaat zich in ieder geval klaar maken om jullie kleine wondertje in je buik te laten groeien.

Door alle hormonen in je zwangerschap kan het juist beter gaan met de klachten, maar je kan ook juist een grotere dip hebben. Niemand die kan bepalen wat je het beste kan doen, mijn advies is: volg je gevoel. Bedenk goed wat er moet gebeuren als je een dip hebt tijdens je zwangerschap; op wie kun je dan terug vallen? En wat als je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen na de bevalling? Dat zijn wel extra aandachtspunten waar je van te voren over kunt nadenken.

Wat is fibromyalgie?

Misschien vraag je nu juist wel af wat deze aandoening inhoud. Fibromyalgie is een soort reuma, het wordt ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Er is (nog) geen medicatie of behandeling voor mensen die fibromyalgie hebben, ze ervaren vooral pijn in spieren en bindweefsel. En moeten (leren) leven met de klachten die ze hebben door de fibromyalgie.

Je kunt fibromyalgie in een klein gedeelte van je lichaam hebben, maar ook in je gehele lichaam. Tijdens de zwangerschap kun je juist meer of minder klachten krijgen. Niets staat vast. Geen dag is het zelfde, geen nacht is hetzelfde. Eigenlijk is geen persoon hetzelfde en dit geld ook voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Hierdoor is het zo moeilijk in kaart te brengen wat fibromyalgie precies is en wat het doet met je tijdens de zwangerschap. Een oplossing voor mensen die last hebben van deze ziekte hebben ze nog niet kunnen vinden.

Het belangrijkste om te weten is dat je gewoon met fibromyalgie zwanger kunt raken, dat niemand weet hoe jij die zwangerschap zult ervaren en wat dit met jouw klachten zal doen.

Erken Fibromyalgie

Op dit moment is een handtekeningen actie bezig zodat fibromyalgie eindelijk eens erkend gaat worden. Ze hopen met alle handtekeningen naar de tweede kamer te kunnen. Dit zou voor een hoop mensen die fibromyalgie hebben een hoop spanning en stress schelen, zeker als ze hier ook nog eens zwanger bij zouden zijn is dit heel belangrijk. Ik heb getekend, jullie toch ook?!

Dit is de link waar je kunt tekenen, help de mensen met fibromyalgie.. er is (nog) geen medicijn, maar om het erkend te krijgen zal een stuk helpen: Erken Fibromyalgie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *