Alles over: Zwangerschapscursus

Wat is een zwangerschapscursus?

Op een zwangerschapscursus leer je verschillende ademtechnieken aan die je kunt gebruiken tijdens de bevalling. Ook krijg je veel praktische informatie over de zwangerschap zelf, de bevalling en borstvoeding. Bij de meeste cursussen wordt er bovendien aandacht besteed aan lichamelijke oefeningen en tips om te ontspannen tijdens de bevalling.

Doel van een zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus ondersteunt je tijdens de zwangerschap en bereid je voor op de bevalling. Deze voorbereiding is emotioneel en lichamelijk. Ook krijg je alle informatie die je nodig hebt, zodat je weet wat je mag verwachten. Tijdens groepscursussen ontmoet je andere aanstaande moeders, zodat je elkaar emotionele support kunt geven.

Soorten zwangerschapscursussen

Zwangerschapsgym

De meest voorkomende cursus is zwangerschapsgym. Tijdens deze cursus doe je oefeningen die je helpen je spieren te versoepelen en te verstevigen. Op deze manier is je lichaam goed voorbereid op de inspanning die het moet leveren tijdens de bevalling. Ook krijg je tijdens zwangerschapsgym informatie die je nodig hebt tijdens je zwangerschap en de bevalling.

Zwangerschapsyoga

Tijdens zwangerschapsyoga leer je hoe je je kunt ontspannen, zodat je de bevalling bewust mee kunt maken. Daarnaast doe je tijdens deze cursus lichamelijke oefeningen die pijnklachten tijdens de zwangerschap kunnen verminderen.

Mindfulness

Bij mindfulness word je emotioneel voorbereid op de bevalling. Deze cursus kan helpen angst en stress te verminderen. Mindfulness kan in de vorm van een online cursus gegeven worden. Vaak mag je partner dan ook gratis meedoen.

Er zijn nog veel andere cursussen die je zou kunnen doen, waaronder danscursussen, pilates, bevallingscursussen, bootcamp, etc. Lees je in over de mogelijkheden en kies wat het beste bij je past.

Met of zonder partner

Bij sommige cursussen mag je partner altijd mee en bij andere is hij alleen welkom bij specifieke partnerlessen. Als je van tevoren bespreekt wat de beste optie is voor jullie, dan kun je een cursus kiezen die bij jullie past.

Vergoeding en kosten zwangerschapscursus

In sommige gevallen wordt een cursus vergoed door je zorgverzekeraar. Hier kun je dus het beste eerst navraag naar doen. De kosten van een zwangerschapscursus hangen af van het type cursus, maar ook van waar je de cursus volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *