Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes horen erbij. En omdat zwangere vrouwen zich graag overladen met informatie, vind je hier de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rij. Van brandend maagzuur, tot slecht slapen en bekkeninstabiliteit. De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat je eraan kunt doen, ontdek je hier.

Een zwangerschap is één van de mooiste gebeurtenissen die je kan overkomen, maar helaas is het niet altijd negen maanden lang volop genieten. Een groot aantal vrouwen heeft last van één of meerdere zwangerschapskwaaltjes. In dit artikel informeren we je graag over de meest voorkomende kwalen, maar natuurlijk ook over de oplossingen.

Brandend maagzuur

Gedurende de zwangerschap groeit je baarmoeder groter en groter. Waar de één ruimte inneemt, moet de andere inleveren. De maag is zo’n orgaan. Omdat er minder ruimte overblijft zal er zure inhoud de slokdarm ingeduwd worden. Dit geeft een naar en branderig gevoel, vandaar dat deze kwaal ‘brandend maagzuur’ wordt genoemd. Brandend maagzuur komt vooral voor in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Naast het branderige gevoel kun je ook misselijkheid ervaren en meer last krijgen van boertjes en oprispingen. Meer informatie over de zwangerschapskwaal vind je op de pagina: ‘Maagzuurremmers tijdens je zwangerschap’.

Vaak plassen

In tegenstelling tot andere zwangerschapskwaaltjes is vaak moeten plassen al meteen vroeg in de zwangerschap aanwezig. Vrouwen die nog niet weten dat ze zwanger zijn ervaren dit dan ook als één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Het vele plassen kent meerdere oorzaken. Zo zijn de hormonale veranderingen er schuldig aan, krijgen je nieren extra vocht te verwerken en natuurlijk drukt de groter groeiende baarmoeder steeds meer tegen je blaas aan. Daarom neemt deze kwaal helaas niet af gedurende de zwangerschap. Zwangere vrouwen zijn hierdoor ook gevoeliger voor blaasontstekingen.

Slapen en snurken

Zwanger zijn kost veel energie en het is dan ook niet gek dat veel vrouwen vaker en eerder vermoeid zijn. Helaas gaat het slapen alleen steeds lastiger. Door de groeiende buik moeten vooral buikslapers erg wennen aan een nieuwe houding in bed. Ook kun je opeens gaan snurken. De oorzaak hiervan is dat je lichaam meer vocht vasthoud en er is een betere doorbloeding van je aders. Slijmvliezen in de neus en keel zwellen hierdoor op en dus wordt de luchtdoorgang kleiner. Zo ontstaat het geluid dat snurken wordt genoemd. Meer informatie over de zwangerschapskwaal vind je op de pagina: ‘Beter slapen tijdens je zwangerschap’.

Zwangerschapsstriemen

Tijdens de zwangerschap neemt je buik steeds meer in omvang toe. De oppervlaktehuid kan dit proces heel goed aan, echter ligt daaronder een weefsel dat iets minder elastisch is. Dit bindweefsel heeft maar een beperkte rekbaarheid, dus als je buik te snel groeit kan dit niet meer mee rekken en zal het beschadigen. Van buitenaf is dit zichtbaar als rode striemen. In principe zijn zwangerschapsstriemen dus kleine littekens. Meer informatie over de zwangerschapskwaal vind je op de pagina: ‘Zwangerschapsstriemen, hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?’.

Bekkeninstabiliteit

Voor de bevalling is het natuurlijk nodig dat gewrichten en gewrichtsbanden in het bekken soepeler en rekbaarder worden. Dit gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. Botdelen in het bekken worden door gewrichten en banden verbonden. Echter als deze botdelen gaan schuiven en de spieren eromheen niet sterk genoeg zijn om alles te stabiliseren kunnen er problemen ontstaan. De klachten die je dan gaat ervaren horen bij bekkeninstabiliteit. Hierbij kun je pijn voelen in je heupen, rug, stuitje of bij uw schaambeen.

Heel vervelend dus, al die zwangerschapskwaaltjes. Gelukkig zijn er vele manieren om deze kwellingen te verzachten, is het maar tijdelijk en meestal snel vergeten als de baby eenmaal geboren is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *