Je bent nu 10 weken zwanger en de baby heeft nu een eerste mijlpaal bereikt. Het is helemaal compleet. Vanaf dit moment gaat het alleen nog maar groeien. Natuurlijk is hij of zij nog lang niet levensvatbaar, het duurt nog een aantal maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich hebben doorontwikkeld.

10 weken zwanger: kenmerken en tips

Wanneer je baby 10 weken oud wordt, promoveert hij of zij officieel van embryo tot foetus. Dit is ook te zien aan het lichaampje van je baby dat steeds meer menselijke vormen krijgt. Het lichaam van je baby heeft zich in de afgelopen tien weken dan ook volop ontwikkeld. Net als jouw eigen lichaam overigens.

Een baby van 10 weken oud

Een 10 weken oude baby is nog maar ongeveer 4 centimeter groot en weegt rond de 5 gram. Het kleine lichaam van een baby begint langzaam botten en kraakbeen te ontwikkelen en ook de eerste tanden groeien onder het tandvlees van de baby.

In de benen en armen van de baby ontwikkelen zich bovendien minuscule knieën en ellebogen, waardoor een 10 weken oude baby al zijn of haar armen kan buigen. De organen van de baby ontwikkelen zich eveneens volop. Zo produceren de nieren bijvoorbeeld steeds grotere hoeveelheden urine en maakt de maag voor het eerst spijsverteringssappen aan.

10 weken zwanger afmeting en gewicht

Termijnecho: eerste echo van je baby

Met de termijnecho kan je je ongeboren baby voor het eerst zien. Wat zal opvallen is dat het hoofdje van je baby ongeveer de helft van het hele lichaam inneemt. Vóór deze echo weet je doorgaans nog niet hoe lang je precies al zwanger bent; met de termijnecho kan de exacte duur van de zwangerschap worden vastgesteld. Het geslacht van je baby is op dit moment evenwel nog niet uit de echo af te leiden.

Mocht je het geslacht toch zo snel mogelijk willen weten kun je later in je zwangerschap een zogenaamde ‘pretecho‘ laten maken, deze wordt vaak niet vergoed door je zorgverzekeraar, maar hier kan wel al het geslacht van je kindje bepaald worden.

Uitgelicht

De termijnecho zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je krijgt dus iedere zwangerschap de termijnecho vergoed. Ook de ‘20-weken echo‘ wordt vergoed.

10 weken zwanger: kenmerken

Wanneer je 10 weken zwanger bent, dan begint de zwangerschap langzaamaan echt door te dringen. Dit gaat soms samen met zorgen en angsten om de groeiende baby en de aankomende veranderingen in je leven. Dit zijn normale gevoelens voor aanstaande moeders. Bij veel zwangere vrouwen neemt daarnaast de ochtendziekte en moeheid nu weer af, zodat zij ook weer actiever kunnen worden.

Daarnaast ontwikkelt zich vaak een kleine buik en worden blauwe lijnen zichtbaar op de huid van je borsten en buik. Ook dit zijn normale tekenen van zwangerschap. Wat je ziet is namelijk het uitbreidende netwerk van aderen die de verhoogde bloedtoevoer naar je baby verzorgen. Een tip is wel dat je je huid wat extra aandacht en verzorging geeft, zodat deze in een perfecte staat blijft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door lekker te gaan smeren met een crème of olie, lees hier meer over huidverzorging tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapssymptomen: Constipatie

Veel zwangere vrouwen kampen rond week 10 van de zwangerschap met constipatie. Om dit tegen te gaan, wordt aanbevolen om wit brood, witte rijst en witte pasta te laten staan en in plaats hiervan vezelrijk voedsel te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten en zaden, vers of gedroogd fruit en rauwe of licht gekookte groenten. Lees hier meer over ‘gezond eten tijdens je zwangerschap‘.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *