Je bent 11 weken zwanger, het is een spannende tijd. Misschien heb je al wat mensen in je naaste omgeving verteld dat je in verwachting bent en de komende tijd wordt die kring groter.

De ergste vermoeidheid en eventuele misselijkheid zijn als het goed is snel voorbij, het tweede trimester wordt door de meeste vrouwen als de meest klachtenvrije periode van de zwangerschap ervaren.

Ontwikkeling van je baby

Het hoofd van je baby is nu net zo groot is als de rest van zijn lichaam en wordt steeds menselijker. De eerste haarzakjes verschijnen en de neusgaten ontstaan. De handjes en voetjes krijgen losse vingers en teentjes, de zwemvliezen zijn weg en de baby zwemt niet meer in het vruchtwater maar begint te schoppen. Zelfs zul je hier nog niets van voelen, daar is het nog te klein voor.

11 weken zwanger afmeting en gewicht

Zwangerschapshormonen

Deze eerste maanden zit je lichaam vol met hCG (humaan choriongonadotrofine). Deze zwangerschapshormonen beschermen de foetus zodat deze zich kan ontwikkelen in een gezonde baby. Voor jou is hCG wel vervelend wat daar komt het gebrek aan energie en eetlust vandaan. Maar alles voor het goede doel en met 11 weken zwanger ben je bijna van de ergste kwalen af. Ook fijn: Vanaf deze week mag je stoppen met het slikken van foliumzuur.

Uitgelicht

Tijdens en na de zwangerschap maken je buik, huid en je borsten heel wat veranderingen door. Gelukkig zijn er vele producten om je huid te ondersteunen in deze drukke tijd.

Zwangerschapsmasker

De laatste twee trimesters van je zwangerschap loop je kans om een zogenaamd zwangerschapsmasker op te lopen. Dit is een verkleuring in het gezicht van een zwangere vrouw door pigmentvlekken.

Een zwangerschapsmasker krijg je door de hormonale schommelingen die in je lijf voorkomen tijdens een zwangerschap. De zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron in je lijf zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken. Hierdoor ontstaan vlekken. Vooral op het voorhoofd, de jukbeenderen en rondom de ogen maar soms ook op de bovenlip, kin, nek armen.

Zwangerschapsmasker voorkomen

Het masker is niet schadelijk maar wordt door veel vrouwen als onprettig ervaren. Je kunt het voorkomen door tijdens je zwangerschap (en ook de maanden erna) zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Smeer altijd je gezicht in met factor 50, blijf zoveel mogelijk lekker in de schaduw en draag een grote zonnehoed als je toch de zon in gaat.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Ovulatie berekenen

Ovulatie berekenen

Als je graag zwanger wilt worden is het verstandig om te bepalen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Je wilt dan dus weten wanneer de …
Lees verder …
IVF (In-VitroFertilisatie)

IVF (In-VitroFertilisatie)

IVF: wat is het en hoe werkt het? Als je niet op een natuurlijke manier zwanger kunt worden en toch graag kinderen wil krijgen, zijn …
Lees verder …
Kinderwens

Kinderwens

Vanaf het moment dat er een kinderwens is, is het (uiteraard) belangrijk om de zwangerschap zo goed mogelijk voor te bereiden. Denk bij de voorbereiding …
Lees verder …
Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je …
Lees verder …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.