Gefeliciteerd! Je bent 12 weken zwanger en je hebt nu zonder twijfel een mijlpaal behaald. Ten eerste natuurlijk omdat de -toch wel spannende- eerste drie maanden voorbij zijn. De kans op een miskraam is na deze tijd enorm afgenomen.

12 weken zwanger: de baby

Ook is de basis van je baby in deze weken gelegd. Alle belangrijkste organen zijn al gevormd, en vanaf nu zal je baby steeds verder groeien en zich in een rap tempo ontwikkelen.

Bij 12 weken zwangerschap is je baby om en nabij de 6,5 centimeter groot (dit is ongeveer zo groot als een limoen) en zal zo’n 20 gram wegen. Beslist een wonder, nog zó klein en nu al is de basis gelegd! Zo zitten de oogjes nu aan de voorkant, in plaats van aan de zijkant van het gezichtje.

Je baby is op dit moment eigenlijk al echt een klein mensje. Vanaf nu zal je baby de navelstreng vast kunnen grijpen of op zijn duimpje zuigen, wat misschien op de echo straks wel zichtbaar is.

De baby leert nu hoe hij moet slikken, en ook het spijsverteringsstelsel maakt zich op door samen te trekken, zodat de kleine strakjes zelf zijn voedsel kan verteren. De darmen zullen plaatsnemen in de buik in plaats van in de navelstreng, en daarnaast maakt het beenmerg nu witte bloedcellen aan om zich zo straks te kunnen verdedigen tegen ziektekiemen.

Baby doppler

Vanaf ongeveer week 12 is het mogelijk om zelf het hartje van je baby te horen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een zogenaamde ‘doppler‘. Je smeert wat gel op je buik en kunt dan d.m.v. de doppler de hartslag van je kindje horen, hoe gaaf is dat!?

12 weken zwanger afmeting en gewicht

12 weken zwanger: Jij

Termijnecho

Voor jou is deze week extra spannend omdat je waarschijnlijk een termijnecho zal gaan krijgen. Deze echo wordt onder andere gebruikt om vast te stellen hoelang je al zwanger bent. Ook wordt je baby’tje opgemeten om zo de groei in de komende periode te kunnen monitoren. Je kunt de baby dus tijdens de echo volop gaan bewonderen!

Uitgelicht

De termijnecho zit in het basispakket van de zorgverzekering. Je kunt dus elke zwangerschap de termijnecho weer vergoed krijgen van je zorgverzekeraar. Ook de termijn echo van week 20 (20-weken echo) wordt standaard vergoed. Een pretecho wordt over het algemeen niet vergoed voor je zorgverzekering.

Zwangerschapskwaaltjes

Een fijn gegeven is ook dat vanaf nu je zwangerschapskwaaltjes weer af zullen nemen, zoals de misselijkheid. Helaas komt daar hoogstwaarschijnlijk wel een kwaaltje voor terug, namelijk duizeligheid. Dit heeft te maken met extra bloedtoevoer dat van jou naar je baby gaat. Dat in combinatie met een lagere bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je soms ietsje duizelig wordt. Wat rustiger aandoen en niet te snel opstaan kan in dit geval helpen.

Schreeuw het van de daken!

Wanneer de twaalf weken gepasseerd zijn, is dit voor de meeste aanstaande ouders hét moment om de buitenwereld te vertellen van het wondertje in jouw buik. Ook kan je nu zelf je steeds groter wordende baarmoeder voelen, zeker wanneer je op je rug gaat liggen. Misschien wordt het nu tijd om toch eens wat positiekleding aan te schaffen!

Rhesus D-negatief

In de 12e week van je zwangerschap wordt onderzocht of je wel of niet rhesus D-negatief bent. Als je inderdaad rhesus D-negatief bent, dan wordt er, als je 32 weken zwanger bent, nóg eens bloed bij je afgenomen. Het kan namelijk zijn dat je baby rhesus D-positief bloed heeft. Als tijdens de zwangerschap een beetje bloed van de baby in jouw bloedbaan komt, kan dat problemen geven. Al is dit zeer onwaarschijnlijk.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *