Als je 13 weken zwanger bent is dit laatste week van het 1e trimester. Dat betekent dat de vermoeiende kwaaltjes, de geheimen en de onzekerheid die met de zwangerschap gepaard gaan, hier ophouden. De baby blijft echter steeds verder groeien op alle vlakken, hij is nu zo groot als een perzik met een lengte van 7.5 centimeter en weegt zo’n 23 gram. De baby kan nu zelfs al duimen!

13 weken zwanger: de baby

Tot aan de 13e week groeien de meeste baby’s in hetzelfde tempo, maar vanaf dit moment gaat de groeisnelheid variëren. Het hoofd van de baby is nog altijd de grote van de helft van het lichaam, maar bij de geboorte is dit nog slechts een kwart. Vanaf dit moment zal dus vooral het lichaam van de baby sterk groeien zodat de verhoudingen uiteindelijk kloppen.

Het kindje wordt gevormd

De darmen groeiden eerst in een opening in de navelstreng, maar nu verhuizen ze naar de buik van het kindje. Ook de stembanden ontwikkelen zich om meteen na de bevalling gebruikt te kunnen worden – die zorgen er immers voor dat de baby meteen kan beginnen huilen!

Ook worden nu een soort kleine botten gevormd in de benen en de armen, en het kindje kan zelfs al zijn duim in de mond stoppen en duimen! De vingerafdrukken vormen zich op de vingertoppen, en om een beeld te geven van hoe snel het gaat: en meisje heeft in dit stadium al zo’n 2 miljoen eicellen in de eierstokken.

13 weken zwanger afmeting en gewicht

13 weken zwanger: jij

De 13e week is de laatste week van het 1e trimester en dat is alleen maar goed nieuws! De kans dat je zwangerschap op een miskraam uitloopt is immers veel kleiner dan in de vorige weken van de zwangerschap. Jij voelt je daarbovenop ook heel wat beter dan voorheen! Je werkgever laten weten dat je zwanger bent is nu trouwens de beste manier om op tijd een vervanger te kunnen zoeken en stress te vermijden.

Uitgelicht

Tot deze week groeien alle baby’s ongeveer even snel, maar vanaf nu gaat ieder kindje op zijn eigen tempo verder. Leuke tip: schaf een ‘baby doppler‘ aan, zodat je het hartje van je kindje kunt horen. Dit is natuurlijk ook erg leuk voor je partner!

Genieten van eten

De ochtendmisselijkheid komt in sommige gevallen ook in het 2e trimester wel nog eens voor. Maar de kans dat de klachten verdwijnen of minder worden is heel groot. De maagklachten verdwijnen als het ware als sneeuw voor de zon. Hierdoor je natuurlijk ook weer meer van eten kunt genieten!

Eén kwaaltje dat het echter nog niet opgeeft, de volgende maanden zal je waarschijnlijk nog heel vaak naar de wc moeten. In de 13e week ben je 85 tot 91 dagen zwanger, zit je in de derde maand en in het eerste trimester.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *