In de 15e week van de zwangerschap is de baby heel actief: hij of zij beweegt de hele tijd zodat hij straks buiten de baarmoeder kan overleven. De constante activiteit van de baby betekent echter niet dat de moeder gewicht verliest. Integendeel: de kilo’s komen er steeds sneller bij en de buik wordt steeds groter.
15 weken zwanger: de baby
De baby is nu zo groot als een theelepeltje en heeft een lengte van 10 centimeter. Hij of zij heeft het gewicht van een knikker – ongeveer 70 gram – en is volop bezig met het oefenen van de ademhaling en ook slikken en zuigen.
De oren van de baby zijn uit het hoofdje gekomen en de ogen hebben zich naar de voorkant van het gezicht verplaatst. Ook de botten worden steeds groter en langer, en de smaakpapillen zijn in volle ontwikkeling – ook al valt er eigenlijk nog niets te proeven. het huidje is echter nog zeer doorzichtig en dun, waardoor de aderen zichtbaar blijven.
Bewegen, bewegen, en nog eens bewegen
De baby oefent vooral op bewegingen zoals zuigen, slikken en ademen: stuk voor stuk vaardigheden die nodig zijn om het buiten de baarmoeder te overleven. De baby kan daarbij al gewrichten, armen en benen bewegen en oefent hier dan ook continu op. Als je nog geen beweging opmerkt, geen zorgen: de baby is immers nog te klein om zijn of haar bewegingen te voelen.
15 weken zwanger: jij
Dat sporten gezond is, weet je natuurlijk wel en daarom doe je het ook regelmatig. Maar hoe zit het met sporten tijdens je zwangerschap? Twijfel je nog over sporten tijdens je zwangerschap? Neem dan eens een kijkje bij dit artikel; Sporten tijdens je zwangerschap? DOEN!
In het eerste trimester valt de gewichtstoename nog mee, maar op dit moment gaat bijkomen automatisch: de baby wordt immers veel groter en sterker. Deze gewichtstoename is noodzakelijk voor een de gezondheid van de baby: te weinig aankomen kan zelfs de gezondheid schaden! Hoeveel gewicht er precies bijkomt hangt af van het lichaam van de moeder, en dit kan het best onderzocht worden met behulp van een deskundige. De gemiddelde gewichtstoename is vanaf de 15e week ongeveer 0.5 kilogram per week.
Uitgelicht
Tijdens en na de zwangerschap maken je buik, huid en je borsten heel wat veranderingen door. Gelukkig zijn er vele producten om je huid te ondersteunen in deze drukke tijd.
Bandenpijn: de oorzaak en hoe ze verlichten
Vanaf het 2e trimester is bandenpijn een mogelijkheid. De baarmoeder wordt als het ware ondersteund door banden. Deze worden dik en zijn uitgerekt om het toenemende gewicht van de baarmoeder te kunnen dragen. Soms kan dit leiden tot een scherpe steek in de buik die vooral merkbaar is als je abrupt een andere houding aanneemt.
De pijn kan wel verlicht worden als de buikspieren worden opgespannen, en een steunbroekje kan ook voor verzachting zorgen. Het dragen van een buikband over je zwangere buik kan ook erg fijn zijn. In de 15é week ben 99 – 105 dagen zwanger, zit je in de vierde maand en in het tweede trimester.