Als je zestien weken zwanger bent, begint het al steeds sneller te gaan met de groei van je kleintje. Het gehoor van je baby begint zelfs al te werken en dit betekent dat hij of zij met je mee kan luisteren en je stem leert te herkennen.

Meer weten over je zestiende week van de zwangerschap? Lees dan op deze pagina hoe de ontwikkeling van je kindje er in deze periode uit ziet en hoe jij je voelt in de zestiende week van je zwangerschap.

16 weken zwanger; de ontwikkeling van je baby

Als je zestien weken zwanger bent, is jouw kindje ongeveer zo groot als een avocado. Het gewicht van je kindje komt overeen met het gewicht van een chocoladereep: ongeveer 120 gram.

In de vijftiende week van de zwangerschap, kwamen de oortjes van jouw kleintje op de juiste plaats. Nu krijgen de oren ook kleine botjes, waardoor je kindje langzaam maar zeker steeds meer kan horen. Als je nu tegen je kindje praat, kan hij of zij jouw stem horen en je stem leren herkennen. Leuk!

De oogleden van je kindje zitten op dit moment nog helemaal dicht, maar de ogen van het kleintje kunnen wel licht opmerken. Het is nog minimaal, maar langzaam maar zeker begint jouw kindje zich steeds verder te ontwikkelen tot een klein mensje.

16 weken zwanger zwanger afmeting en gewicht

16 weken zwanger; de ontwikkeling bij jezelf als moeder

De kans is groot dat je inmiddels een paar kilo zwaarder bent geworden, maar dit is helemaal niet erg en hoort er juist bij. Waar je in ieder geval voor een groot deel vanaf bent, is die vervelende misselijkheid van het eerste trimester van de zwangerschap. Je voelt je niet alleen beter, maar hebt ook meer energie.

Uitgelicht

Vanaf 16 weken is duidelijk te zien of je baby een jongen of een meisje is. Je hebt in deze week geen echo bij de verloskundige of gynaecoloog, maar sommige mensen kiezen ervoor om een geslachtsecho (pretecho) te laten doen.

Zwangerschapsgloed

Vrouwen die de zwangerschapsgloed uit gaan stralen, beginnen hiermee als ze ongeveer in de zestiende week van de zwangerschap zitten. Ben jij een van de gelukkige aanstaande moeders die deze bijzondere gloed laat zien? Dan moet je dit snel gaan merken.

Vervelende kwaaltjes

Verder heb je ook in dit deel van de zwangerschap helaas last van bepaalde kwaaltjes. Je hebt minder last van misselijkheid en hebt meer energie, maar je kunt wel te maken krijgen met een verstopte neus en zelfs met een bloedneus. Dit kan vervelend zijn, maar het is gelukkig veel minder erg dan de misselijkheid die veel vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap ervaren. Geniet van de energie die je over hebt en gebruik deze energie om lekker veel tegen je kindje te praten.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *