Je bent nu 18 weken zwanger en dit betekent dat het zenuwstelsel van je kindje zich verder aan het ontwikkelen is. Het gevolg van deze ontwikkeling, is dat de zintuigen van je kindje steeds beter gaan werken. Leuk om te weten, maar deze periode van de zwangerschap is helaas niet alleen maar leuk.

In de achttiende week van je zwangerschap kun je veel last hebben van vervelende pijn in je rug. Meer over de ontwikkelingen in de achttiende week van de zwangerschap, lees je op deze pagina.

18 weken zwanger: de baby

In de achttiende week van je zwangerschap is je kindje ongeveer zo groot als een paprika. Je baby gaat niet alleen meer rollen, draaien en schoppen, maar leert in deze periode van de zwangerschap ook hoe hij of zij moet gapen. Heb je een beetje geluk, dan ben je hier getuige van tijdens een echo. Grappig om te zien!

De achttiende week van de zwangerschap staat voor je kindje vooral in het teken van het ontwikkelen van het zenuwstelsel met het zwangerschapshormoon. In deze periode van de zwangerschap worden de zenuwen bedekt met een stof die myeline heet en die ervoor zorgt dat boodschappen sneller doorgegeven worden via de zenuwen.

Ook worden de zenuwen in deze periode van de zwangerschap met het zwangerschapshormoon verder gespecialiseerd in de verschillende zintuigen. Denk hierbij aan het zicht, het gehoor, de reuk, de smaak en de tast.

18 weken zwanger afmeting en gewicht

Uitgelicht

Vanaf de achttiende week van de zwangerschap zal je merken dat je niet meer zo veel kleding past. Heb je jouw kleding nog niet vervangen door positiekleding, dan is dit het goede moment om hiermee te beginnen. Je buik wordt er namelijk niet dunner op!

18 weken zwanger: jij

Jij begint er steeds meer uit te zien als een zwangere vrouw. Nu lijkt het niet meer of je gewoon wat kilo’s aan bent gekomen, maar zie je echt een buikje ontstaan. Leuk om te zien en leuk om te laten zien, maar het groeien van de buik kan wel voor vervelende klachten zorgen.

Denk hierbij voornamelijk aan flinke rugpijn, die je vooral voelt als je een dag veel hebt gelopen en actief bent geweest en striae (zwangerschapsstriemen). Vervelend, maar niet zo veel aan te doen. Probeer voldoende rust te nemen en goede houdingen te zoeken als je zit, staat en loopt, zodat de rugpijn hopelijk wat minder wordt. Bij de verzorging van je buik kun je gebruik maken van lekkere huidolie, balsem of ‘belly butter’.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *