19 weken zwanger

De zwangerschap is een drukke periode, waarin er veel gebeurt. Niet alleen in jouw leven, maar ook zeker in het prille leven van je ongeboren kindje. In de negentiende week van de zwangerschap krijgt je kindje bijvoorbeeld een beschermlaagje om de huid.

Deze beschermlaag moet ervoor zorgen dat de huid niet gaat rimpelen door het badderen in het vruchtwater. Je moet ook niet vreemd opkijken als je een zwangerschapsstreep op je buik ziet verschijnen, want dit kan ook gebeuren tijdens de negentiende week van de zwangerschap. Een zwangerschapsstreep is slechts één van de zwangerschapskwaaltjes waar je mee te maken kunt krijgen tijdens je zwangerschap.

19 weken zwanger: de baby

Als je een tijdje in warm water ligt, krijg je vanzelf van die vervelende rimpels op de huid. Je kindje ligt de hele tijd in warm vruchtwater en om te voorkomen dat de huid rimpelt, krijgt je baby in de negentiende week van de zwangerschap een witte en vettige substantie op de huid.

Vernix caseosa

Deze substantie wordt ook wel ‘vernix caseosa‘ genoemd en wordt gevormd uit dode huidcellen, donshaartjes en olie uit de klieren van je kindje. De substantie beschermt de huid van je kindje niet alleen tegen rimpelen, maar ook tegen eventuele schadelijke invloeden van het vruchtwater.

Echo

Als je een echo krijgt in deze periode van de zwangerschap, zie je dat de armen en benen van je kindje nu in de juiste verhouding zijn ten opzichte van de rest van het lichaam. Verder is het goed om te weten dat de botten van je kindje zich in deze periode steeds meer beginnen te vormen en kraakbeen meer en meer verdwijnt. Je kindje is nog lang niet klaar met ontwikkelen, maar hij of zij is al een heel eind.

19 weken zwanger afmeting en gewicht

Uitgelicht

Als je zwanger bent kun je veel gratis spulletjes ophalen of toegestuurd krijgen. Producenten en winkeliers zien je namelijk als een potentiële nieuwe klant.
Bekijk hier onze selectie babydozen …

19 weken zwanger: jij

In de negentiende week van de zwangerschap voel je je kindje steeds vaker schoppen. Dit komt omdat je baby meer controle krijgt over zijn of haar bewegingen, waardoor jij het soms flink te verduren krijgt. Het is misschien niet altijd leuk als je een flinke schop krijgt, maar het hoort wel bij de ontwikkeling.

Meer zin in zoetigheid

Misschien kon je je eerder niet voorstellen dat veel zwangere vrouwen vreetbuien krijgen. Nu is dat wel anders, want tijdens de negentiende week van de zwangerschap begin je steeds meer trek te krijgen. Je verlangt niet alleen naar zoetigheden, maar ook naar allerlei voedingsmiddelen die je misschien nooit zou eten of met elkaar zou combineren. Ook krijg je in deze periode wellicht de eerste streep op de buik, allemaal door het steeds groter groeien van je kindje.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *