Wanneer je 2 weken zwanger bent, ben je nog niet echt zwanger. De bevruchting heeft nog niet plaatsgevonden. Deze week telt mee, omdat het zorgt voor een nauwkeurige berekening van de geboortedatum, maar wat is nog meer typerend wanneer je 2 weken zwanger bent?

De sprong van het eitje

Het eitje in je eierstokken zal deze week loslaten. Via de eileiders reist het eitje richting de zaadcel, waar de bevruchting volgt. Dit gebeurt pas in de derde week van je zwangerschap. Het leven van een eicel duurt niet lang, maar 24 uur. Alleen in deze 24 uur kan de eicel bevrucht worden. Het leven van de zaadcel duurt iets langer, namelijk 48 tot 72 uur.

Moment van vrijen

Om de eicel te bevruchten moet je vrijen tijdens de 24 uur dat de eicel leeft. Wanneer je regelmatig ongesteld bent en een regelmatige cyclus hebt, is dit ongeveer aan het einde van de tweede week (bij een cyclus van 28 dagen). Wanneer je wilt weten wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je hiervoor een test kopen bij een apotheek of drogist. Dit kan je helpen om het juiste moment van vrijen uit te zoeken.

2 weken zwanger

Alcohol en de bevruchting

Wanneer je 2 weken zwanger bent, ben je eigenlijk nog niet zwanger: de bevruchting moet nog plaatsvinden. Wanneer je echt graag zwanger wilt worden, drink dan weinig tot geen alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat de kans op een bevruchting aanzienlijk kleiner wordt, maar ook dat de kans op een miskraam of een doodgeboren kindje groter wordt. Bij 1 of 2 glazen per week is het risico klein. Het risico wordt veel groter wanneer je regelmatig drinkt of op dezelfde dag meerdere drankjes drinkt. Wees je hier bewust van als je graag zwanger wilt worden.

Uitgelicht

Ovulatietest; Met een ovulatietest kun je er gemakkelijk achter komen wanneer je vruchtbaar bent en dus wat de meest vruchtbare dagen zijn. Met een ovulatietest vergroot je dus de kans om zwanger te worden.

Andere risico’s

Wanneer je 2 weken zwanger bent is het ook verstandig om geen sigaret meer aan te raken. Natuurlijk is roken ook als je niet zwanger bent ongezond, maar als je zwanger bent is het helemaal not done. Wanneer je rookt, komen er giftige stoffen bij je baby. Hierdoor krijgt je baby veel minder voedingsstoffen en minder zuurstof. Daarnaast wordt de kans op een miskraam of een baby die te vroeg geboren wordt veel groter.

Het stoppen met roken heb je zelf in de hand, maar er zijn natuurlijk ook erfelijke ziektes die kunnen spelen. Als er sprake is van erfelijke ziektes in je familie, kun je altijd een keer contact opnemen met het Erfocentrum om de vragen die je hierover hebt te laten beantwoorden.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *