Je bent nu 20 weken zwanger en de baby is nu zeer levendig en beweegt zich ongeveer 200 keer per 24 uur. Ook is de kans super groot dat die bewegingen nu te voelen zijn! De een omschrijft het als een soort gerommel in de darmen, de ander ervaart het als een vlindertje in de buik en weer de ander als een soort kleine knappende zeepbel.
Symptomen en tips bij 20 weken zwangerschap
Week 20 van een zwangerschap is een bijzondere periode, met eigen zwangerschapssymptomen die je met wat tips beter kan doorstaan. De baby heeft zich inmiddels ook al behoorlijk ontwikkeld. Met een 20-wekenecho kan je deze snelle ontwikkeling met eigen ogen aanschouwen.
Op de helft
Als je 20 weken zwanger bent zit je op de helft van de totale weg. Je hebt nu de vermoeidheid, ochtendziekte en misselijkheid en andere zwangerschapskwaaltjes die bij de eerste helft van een zwangerschap horen succesvol doorstaan. Hopelijk voel je je nu alweer wat beter, maar het is niet ongebruikelijk wanneer je nog wat vermoeidheid en pijn voelt.
Beweging in je buik
Eén van de spannendste ontwikkelingen in week 20 is dat de kans groot is dat je je baby voor het eerst voelt bewegen in je buik. Dit voelt veelal aan als kleine steekjes of prikjes. In de afgelopen weken ben je als het goed is al 3,5 tot 8,5 kilo aangekomen, maar vaak wordt de typische zwangerschapsbuik pas rond week 20 zichtbaar.
Gewicht en kwaaltjes
Vanaf nu zal je ongeveer een halve kilo per week aankomen. Kleinere vrouwen kunnen nu ook lichte ademhalingsproblemen krijgen doordat de baby tegen de organen drukt. Andere relatief veelvoorkomende klachten die bij deze zwangerschapsperiode horen zijn indigestie, brandend maagzuur, jeuk en constipatie. Bovendien zal je vanaf week 20 aanzienlijk vaker een bezoek aan het toilet moeten brengen.
Wat te doen bij 20 weken
Voor de verdere groei van je baby is het in week 20 belangrijk om extra veel ijzer binnen te krijgen. Eet dus bijvoorbeeld veel donkere groenten en fruit, eieren en kip. Week 20 is ook een mooi moment om naar een puf-cursus of andere zwangerschapstraining te zoeken. Sommige ziekenhuizen geven bovendien een rondleiding door de verloskamers en kraamafdeling. Door je hiervoor in te schrijven kan je alvast aan deze ziekenhuisomgeving wennen.
Uitgelicht
Als het tijdens de 20-wekenecho niet lukt om het geslacht te laten bepalen, dan kun je ervoor kiezen om een pret-echo te laten maken.
Wat is te zien op een 20-weken echo?
Wanneer de zwangerschap 20 weken onderweg is, biedt je verloskundige of gynaecoloog je aan om een echo te maken. De 20-weken echo, ook wel bekend als het ‘Structureel Echoscopisch Onderzoek‘, is voor ouders een kans om hun baby al voor de geboorte te zien. Daarnaast kan de arts op deze echo zien of de baby mogelijk bepaalde gezondheidsproblemen heeft én of het een jongen of meisje is.
Hoe ziet een baby van 20 weken eruit?
Een baby van 20 weken weegt ongeveer 300 gram en is ongeveer 25 centimeter groot. De oren van de baby functioneren nu helemaal. De baby slaapt ongeveer twintig uur per dag, dus probeer lawaaierige omgevingen te vermijden.