21 weken zwanger, dat is echt een mijlpaal want je bent over de helft! Je baby is nu ongeveer 27 centimeter lang en weegt zo’n 380 gram. Voel je af en toe schokkerige bewegingen in je buik? Waarschijnlijk heeft je baby de hik!

Op deze manier worden de kleine longetjes getraind om straks te kunnen ademhalen, erg belangrijk dus. Maar ook een heel schattig idee, die hikkende baby in je buik.

60 gram groei per week

Elke week wordt je baby nu ongeveer 60 gram zwaarder. Hij beweegt nog alle kanten op want er is genoeg ruimte in je buik. Je baarmoeder is aan de bovenkant al flink uitgerekt en komt tot aan je navel. Je baby ontwikkelt ook steeds meer vetlagen. Dit is heel belangrijk, deze lagen helpen hem warm te blijven als hij straks geboren is.

Harde buiken

Bij 21 weken zwanger kun je last krijgen van harde buiken. Dit zal in het laatste deel van je zwangerschap wel vaker voorkomen en is niet iets om je zorgen over te maken. Het is eigenlijk gewoon een samentrekking van de baarmoeder. De baarmoeder oefent zichzelf alvast om samen te trekken zodat alles straks tijdens de bevalling goed werkt.

Braxton-Hicks contracties

Harde buiken worden daarom ook wel oefenweeën genoemd of Braxton-Hicks contracties (naar de arts die dit verschijnsel voor het eerst beschreef in de 19de eeuw).

Kan een harde buik kwaad?

Zoals gezegd is een harde buik slechts een manier waarop het lichaam oefent voor de bevalling en niet iets dat kwaad kan. Merk je echter dat je er altijd last van hebt na inspanning of stress? Dan is het een teken om een stapje terug te nemen en je lichaam wat meer rust te gunnen.

Uitgelicht

Probeer een beetje te letten op producten als soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami of ontbijtspek, want matig zijn met zout is altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent.

Striae

De helft van de vrouwen krijgt ze en bijna alle vrouwen zijn er bang voor: Striae, oftewel zwangerschapstriemen. Het zijn roze of rode strepen die je met name op je buik kunt krijgen maar soms ook op je borsten, billen, heupen of dijen. Je krijgt ze wanneer je lichaam sneller groeit dan de huid kan bijhouden. Je kunt huidondersteunende producten gebruiken om de belasting van je huid wat te verminderen. Zo zorg je ervoor dat de striemen niet al te ernstig worden. Gelukkig vervagen striae na je zwangerschap weer en vallen ze op een gegeven moment nauwelijks meer op.

21 weken zwanger afmeting en gewicht

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *