Als je 22 weken zwanger bent, gebeurt er van alles op het gebied van de ontwikkeling van je kind. Ook aan je lichaam zul je merken dat je weer een week verder bent en zijn er praktische zaken die je rond deze periode kunt gaan regelen.

De ontwikkeling van je kindje

Je kindje weegt ongeveer 440 gram en zal zo’n 28,5 centimeter lang zijn nu je 22 weken zwanger bent. Dit is te vergelijken met de grootte van een papaja. De baby slaapt het grootste gedeelte van de dag in zijn voorkeurshouding. Op het moment dat jij rust neemt, is de kans groot dat je kindje gaat bewegen. Gedurende deze week kun je het kindje al heel goed voelen. Je voelt namelijk getrappel en zal vast merken dat de baby heel actief kan zijn.

22 weken zwanger afmeting en gewicht

22 weken zwanger: JIJ!

Het is nu goed zichtbaar dat je zwanger bent! Bij de zwangerschap is het heel normaal dat je aankomt. Zeker in deze periode kan dit wel 500 gram per week zijn. Het advies is om zeker niet te willen afvallen, omdat dit slecht kan zijn voor je kindje. Bij het lijnproces komen er namelijk afvalstoffen vrij die via het bloed bij de baby kunnen komen. Vind je dat je te snel aankomt? Probeer dan naar je eetpatroon te kijken en kies bewuster voor gezonde tussendoortjes als groente en fruit. Daarnaast is het ook belangrijk om veel water te drinken.

Nesteldrang in week tweeëntwintig?

Veel vrouwen krijgen last van nesteldrang rond de periode dat ze 22 weken zwanger zijn. Het is dan ook goed om gedurende deze week te inventariseren wat je nog nodig hebt. De eerste weken groeit je kindje snel. Houd er dan ook rekening mee dat je genoeg kleertjes in verschillende maten hebt gekocht. Ook kun je nu al allerlei gratis babydozen en kadopakketten aanvragen met producten speciaal voor jouw en je baby.

Uitgelicht

De 22 wekenprik is de nieuwe benaming voor de welbekende “kinkhoestvaccinatie” voor vrouwen die in verwachting zijn. Zoals de naam al doet vermoeden kun je deze prik halen na de 22e week van je zwangerschap. Hiermee is je kleintje, direct vanaf de geboorte, beschermd tegen kinkhoest. Het advies is om zo snel mogelijk na de 22e week de prik te halen. Mocht je baby te vroeg geboren worden, dan is hij/zij ook beschermd. Haal de prik minimaal 2 weken voor de geboorde, dan heeft je baby genoeg tijd om voldoende antistoffen op te bouwen.

Praktische zaken in week 22

Waarschijnlijk heb je op je werk al kenbaar gemaakt dat je een kindje verwacht. Nu is het dan ook tijd om met je werkgever het zwangerschapsverlof in te plannen. Je hebt recht op in totaal 16 weken verlof. Dit is meestal opgesplitst in 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en na de bevalling 10 tot 12 weken bevalverlof.

Als het kindje wat langer op zich laat wachten dan gepland, kan het aantal weken verlof tot maximaal 18 weken oplopen. Ben je ZZP’er? In dat geval heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Ook je partner heeft recht op verlof en kan dit in deze periode ook al bespreekbaar maken bij de werkgever. Hierbij is de CAO en het arbeidscontract van je partner richtinggevend. Je kunt uitgaan van ongeveer 5 dagen verlof.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *