23 weken zwanger

Je bent nu 23 weken zwanger, je baby gaat steeds beter horen en je lichaam is weer flink aan het veranderen. Je borsten zijn zich klaar aan het maken om melk te produceren en er kunnen zwangerschapsstrepen ontstaan.

Gehoorontwikkeling in week 23

Het gehoor van je baby is nu zo ver ontwikkeld dat hij al een beetje geluiden kan waarnemen. Harde geluiden, zoals een blaffende hond of muziek zijn nu te horen voor hem. Vooral lage tonen kan de baby horen, hoge tonen nog niet. De baby kan nu al aan bepaalde geluiden gewend raken, zoals aan jouw stem of bepaalde muziek.

Na de geboorte kan de baby rustig worden van de geluiden die hij al kent, dus ook muziek die je regelmatig geluisterd hebt tijdens je zwangerschap kan helpen om je pasgeboren baby rustig te krijgen.

23 weken zwanger afmeting en gewicht

Vastpakken

De baby kan vanaf ongeveer 23 weken zijn eigen handje of voetje vastpakken. Ook de navelstreng kan hij beetpakken, maar wees niet bang, de baby is nog niet zo sterk dat hij de navelstreng schade aan kan brengen. De baby gaat nu ook jouw bewegingen voelen en kan daar op reageren. Zo kan de baby al lekker tegen jouw hand aan gaan liggen als je die op je buik legt.

Zwangerschapsstriemen

Doordat je huid rondom je buik nu snel oprekt kunnen er zwangerschapsstriemen ontstaan, oftewel striae. De strepen zijn rood van kleur en kunnen voor komen op je benen, billen, buik en borsten. Striae kan voorkomen worden door de huid te masseren met (zwangerschaps)olie, hierdoor blijft de huid soepel waardoor het minder snel scheurt. Helaas is het gebruik van olie geen garantie om de strepen te voorkomen. Wanneer je eenmaal striae hebt, gaat het niet meer weg. De kleur wordt wel lichter, waardoor het minder opvalt.

Uitgelicht

Zwangerschapsstriemen (Striae). Er zijn vele manieren en producten die je kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van zwangerschapsstriemen. We hebben een selectie uit deze producten gemaakt. Je vind deze selectie hier…

Productie van colostrum

Je lichaam gaat zich klaar maken om straks melk te kunnen produceren voor je baby. Vanaf de 23e week kun je al ‘voormelk’ aanmaken, dat is geen echte melk, maar wordt colostrum genoemd. Deze vloeistof heeft een gele kleur en bevat veel afweerstoffen om de baby te beschermen tegen virussen en bacteriën. Tevens stimuleert de colostrum de spijsvertering van de baby en bevat het enzymen die de afvalstoffen wegwerken. Na de geboorte gaat het colostrum langzaam over in echte melk, dat duurt ongeveer 10 dagen.

Dof of weinig gevoel in je handen

Vanaf 23 weken zwanger heb je kans dat je weinig of een dof gevoel hebt in je handen, dit wordt het capraal tunnel syndroom genoemd. Het gevoel komt doordat vocht in je hand op een zenuw drukt. Bij veel vocht in de polsen kan je middelste arm zenuw bekneld raken, hierdoor kun je tintelingen of pijn in je hand en vingers voelen. Het kan daardoor lastiger zijn om je vingers goed te bewegen.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *