Als je 25 weken zwanger bent gaat je baby steeds meer op een echt mensje lijken. Dit komt doordat de tot nu toe doorzichtige huid van je baby steeds meer roze wordt. De kleine bloedvaten zijn zich nu aan het ontwikkelen en worden gevuld met bloed. Tevens krijgt je baby steeds wat meer vet, waardoor zijn rimpelige huidje wat gladder wordt.

25 weken zwanger: de baby

Als je de baby even een paar uur niet voelt, dan is deze waarschijnlijk diep in slaap. Als je zacht met je handen op de je buik drukt, kun je hem of haar wakker schudden.

De baby krijgt minder ruimte

De baby groeit en krijgt natuurlijk steeds minder ruimte in je baarmoeder. Hierdoor kan het kindje niet meer ‘los’ zwemmen in het vruchtwater, maar het kan zeker nog wel bewegen. Zo kan hij de ene dag met zijn hoofdje naar beneden liggen en de andere dag weer naar boven. Het is nog lang niet nodig dat je baby een definitieve positie inneemt voor de bevalling en het is dus ook niet erg als hij nu in een stuit ligt. Hij heeft nog alle tijd om van positie te veranderen.

25 weken zwanger afmeting en gewicht

25 weken zwanger: Jij

Je zwangerschap wordt steeds meer zichtbaar

Jij weet waarschijnlijk al heel wat weken dat je zwanger bent en je voelt je baby al een tijdje aan de binnenkant. Nu wordt het ook steeds zichtbaarder aan de buitenkant dat jij een baby draagt. Niet alleen door de omvang van je buik, maar ook doordat de bewegingen van je baby aan de buitenkant voelbaar zijn.

Je partner kan nu ook contact maken met je baby door zijn handen op jouw buik te leggen, vooral tikkertje spelen is een erg leuke bezigheid. Je zult waarschijnlijk ook gaan merken dat mensen in je omgeving te pas en te onpas je buik willen aanraken om zo in contact te komen met je baby!

Harde buiken

Het kan zijn dat je al wat last gaat krijgen van harde buiken, dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder en dienen ter voorbereiding op de bevalling. Harde buiken kunnen vaker voorkomen als je je te veel hebt ingespannen. Wanneer je er vaak last van hebt of de harde buiken doen pijn, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Wanneer je te veel harde buiken hebt, kan het de groei van je baby belemmeren. Het advies is dan om meer rust te nemen. Vanaf 25 weken zwanger moet je ook vaker op controle bij de arts, eerst was het één keer per vier weken, nu één keer per drie weken.

Hartslag beluisteren

Een leuk experiment om te doen is om naar het hartje van je baby te luisteren. Dit kan gedaan worden met behulp van een lege wc-rol of door middel van een zogenaamde ‘Baby Doppler‘. Luisteren met een wc-rol kun je zelf helaas niet doen, maar je partner wel. Zet de rol ongeveer 10 centimeter onder je navel en verschuif het net zo lang totdat je geklop hoort. Het hartje van je baby klopt ongeveer twee keer zo snel als je eigen hart. Als je een doppler hebt aangeschaft of geleend kun je natuurlijk wel zelf meeluisteren.

Uitgelicht

De beste plek om het hartje te horen is ongeveer tien centimeter onder de navel. Misschien is het nog wat vroeg in de zwangerschap, maar straks met 28 weken hoort je partner het vast en zeker.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *