26 weken zwanger

Nu je 26 weken zwanger bent gaan de ogen van je baby langzaam open. Hij zal nog niet heel veel zien in je baarmoeder en zijn zicht is nog beperkt. Hij kan wel donker van licht onderscheiden.

Grote kans dat jij merkt dat je juist nauwelijks nog je ogen open kunt houden. Veel vrouwen kunnen in deze periode niet goed in slaap vallen. Tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap vind je hier.

26 weken zwanger: de baby

Longen trainen

Je baby is in de baarmoeder zijn longen aan het trainen. Dit doet hij door het in- en uitademen van kleine hoeveelheden vruchtwater. De longen zijn nog niet volledig ontwikkeld, ze groeien nog hard. Als je baby nu geboren wordt, kan het nog niet zelfstandig ademen.

26 weken zwanger afmeting en gewicht

26 weken zwanger: Jij

Je organen in de verdrukking

De placenta is nu bijna even groot als de baby en zal niet groter worden, wel dikker. Dat de placenta ophoudt met groeien, betekent niet dat je baby stopt met groeien, die groeit nog wel even door. Je baarmoeder gaat nu ook je ingewanden opzij drukken, dat kan pijnlijk zijn. Het kan helpen om op je zij te gaan liggen.

Een andere vervelende kwaal die een grotere baarmoeder met zich mee kan brengen is vaker moeten plassen, doordat het tegen je blaas aan drukt. Ook kunnen je darmen wat verdrukt worden en hierdoor kun je last krijgen van diarree of verstopping. Om dit te voorkomen is het belangrijk om genoeg te drinken en voldoende vezels te eten.

Uitgelicht

Heb je het erg druk op je werk, neem dan op tijd gas terug. Als er problemen zijn of dingen waar je je erg druk over maakt, probeer deze dan te bespreken met een deskundige of iemand met wie je lekker kunt praten.

Last van nesteldrang?

Rond 26 weken zwanger zijn krijgen veel vrouwen ‘last’ van nesteldrang, dat is de drang om het huis helemaal klaar te maken voor de komst van de baby. Vaak uit zich dat in het huis schoonmaken, alles op te ruimen en de kamer van je kindje al helemaal klaar te maken. Zo gek is die nesteldrang niet, want had je eerst misschien de neiging om alles uit te stellen, dan wil je dat misschien nu wel allemaal in één keer gaan doen. Hartstikke handig eigenlijk, die nesteldrang.

Doe rustig aan met sporten

Als je sportief bent en graag sport, dan kon je tot nu toe misschien nog wel zorgeloos door sporten. Waarschijnlijk zul je vanaf nu ongeveer gaan merken dat het sporten wat moeizamer gaat. Sporten is zeker goed voor een zwangere vrouw, maar doe het wel rustig aan. Het kan zijn dat je tijdens het sporten last hebt van harde buiken, stop dan even met het sporten totdat ze weer weg zijn.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *