27 weken zwanger

Als je 27 weken zwanger bent zit je in de laatste week van het 2e trimester: aftellen maar! Je eigen gewicht kan je echter alleen maar optellen, maar ook bij de baby is dat het geval. Geen zorgen echter, gewichtstoename is normaal!

27 weken zwanger: de baby

De baby is nu zo groot als een bloemkool – met een lengte van ongeveer 34 centimeter – en met een gewicht van rond de 800 gram. Hij of zij blijft flink doorgroeien in lengte, maar nog veel meer op het vlak van gewicht.

De baby zal tot aan de geboorte bijvoorbeeld niet verdubbelen qua lengte, maar hij wordt wel nog vier keer zo zwaar! Het grootste dele van die gewichtstoename is te wijten aan de vetlagen die de baby warm houden eenmaal hij of zij de baarmoeder verlaat.

De baby bouwt een ritme op

De baby heeft intussen al een goed slaapritme opgebouwd in de baarmoeder: als hij wakker is opent hij de ogen, zuigt hij op de vingers en beweegt volop. Ook kan de baby nu al de hik krijgen – die merkbaar zijn door een soort ritmische bewegingen die je in de buik kan voelen. Helemaal geen zorgen in maken dus!

27 weken zwanger afmeting en gewicht

27 weken zwanger: jij

De 27ste week betekent het einde van het tweede trimester, en over 13 weken al is de bevalling gepland: aftellen geblazen dus – als je dat nog niet deed tenminste. Het is nu volop verlangen naar het moment dat je baby effectief in je armen kan liggen.

Uitgelicht

De tijd dat een zwangerschapsjurk eruit ziet als een vierpersoonstent is gelukkig passé. Een buik hoeft niet meer verhult te worden. Je bent zwanger en dat mag de hele wereld weten. We hebben een top 5 voor je samengesteld van webshops waar je mooie positiekleding kunt kopen. Zo hoef je niet de deur uit om te gaan shoppen.

Kwaaltjes en hoe ze verhelpen

Kwaaltjes zijn waarschijnlijk het enige vervelende aan zwanger zijn, en het zijn er dan ook heel wat. Zo is de kans op de vorming van aambeien heel groot – niet meteen iets dat je met iedereen wil gaan bespreken – maar dit is heel normaal bij zwangere vrouwen. Ze kunnen ontstaan door een grote druk op de baarmoeder en doordat de bloedtoevoer naar het bekken verhoogd is. Zogenaamde obstipatie kan eventuele kwaaltjes overigens veroorzaken of verergeren.

Obstipatie

Obstipatie ontstaan door een tragere werking van de darmen tijdens de zwangerschap waardoor je minder – of drogere en hardere – ontlasting hebt. Gezond eten is tijdens je zwangerschap uiteraard al belangrijk, maar als je last hebt van obstipatie is veel vezelrijk voedsel eten zoals fruit en groenten hier dus aangeraden! Ook veel water drinken en frisdrank vermijden kunnen helpen. Lichaamsbeweging is daarbij ook belangrijk om het metabolisme op gang te krijgen en ontlasting gemakkelijker te maken.

In de 27ste week ben je 183 tot 189 dagen zwanger, zit je in de zesde maand en op het einde van het tweede trimester.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *