Als je 27 weken zwanger bent zit je in de laatste week van het 2e trimester: aftellen maar! Je eigen gewicht kan je echter alleen maar optellen, maar ook bij de baby is dat het geval. Geen zorgen echter, gewichtstoename is normaal!
27 weken zwanger: de baby
De baby is nu zo groot als een bloemkool – met een lengte van ongeveer 34 centimeter – en met een gewicht van rond de 800 gram. Hij of zij blijft flink doorgroeien in lengte, maar nog veel meer op het vlak van gewicht.
De baby zal tot aan de geboorte bijvoorbeeld niet verdubbelen qua lengte, maar hij wordt wel nog vier keer zo zwaar! Het grootste dele van die gewichtstoename is te wijten aan de vetlagen die de baby warm houden eenmaal hij of zij de baarmoeder verlaat.
De baby bouwt een ritme op
De baby heeft intussen al een goed slaapritme opgebouwd in de baarmoeder: als hij wakker is opent hij de ogen, zuigt hij op de vingers en beweegt volop. Ook kan de baby nu al de hik krijgen – die merkbaar zijn door een soort ritmische bewegingen die je in de buik kan voelen. Helemaal geen zorgen in maken dus!
27 weken zwanger: jij
De 27ste week betekent het einde van het tweede trimester, en over 13 weken al is de bevalling gepland: aftellen geblazen dus – als je dat nog niet deed tenminste. Het is nu volop verlangen naar het moment dat je baby effectief in je armen kan liggen.
Uitgelicht
De tijd dat een zwangerschapsjurk eruit ziet als een vierpersoonstent is gelukkig passé. Een buik hoeft niet meer verhult te worden. Je bent zwanger en dat mag de hele wereld weten. We hebben een top 5 voor je samengesteld van webshops waar je mooie positiekleding kunt kopen. Zo hoef je niet de deur uit om te gaan shoppen.
Kwaaltjes en hoe ze verhelpen
Kwaaltjes zijn waarschijnlijk het enige vervelende aan zwanger zijn, en het zijn er dan ook heel wat. Zo is de kans op de vorming van aambeien heel groot – niet meteen iets dat je met iedereen wil gaan bespreken – maar dit is heel normaal bij zwangere vrouwen. Ze kunnen ontstaan door een grote druk op de baarmoeder en doordat de bloedtoevoer naar het bekken verhoogd is. Zogenaamde obstipatie kan eventuele kwaaltjes overigens veroorzaken of verergeren.
Obstipatie
Obstipatie ontstaan door een tragere werking van de darmen tijdens de zwangerschap waardoor je minder – of drogere en hardere – ontlasting hebt. Gezond eten is tijdens je zwangerschap uiteraard al belangrijk, maar als je last hebt van obstipatie is veel vezelrijk voedsel eten zoals fruit en groenten hier dus aangeraden! Ook veel water drinken en frisdrank vermijden kunnen helpen. Lichaamsbeweging is daarbij ook belangrijk om het metabolisme op gang te krijgen en ontlasting gemakkelijker te maken.
In de 27ste week ben je 183 tot 189 dagen zwanger, zit je in de zesde maand en op het einde van het tweede trimester.
Ben jij op dit moment zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? In dit artikel vertel ik je alles over moedermelk, flesvoeding en kolven.
De samenstelling …
Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je …
Zwangerschapshormonen horen nu eenmaal bij de zwangerschap en kunnen tijdens deze periode dan ook zorgen voor allerlei typische symptomen. De zwangerschapshormonen huishouding tijdens deze 9 …
Zwangerschapskwaaltjes horen erbij. En omdat zwangere vrouwen zich graag overladen met informatie, vind je hier de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rij. Van brandend maagzuur, …
Tweelingzwangerschap: Verrassing! Je weet dat je zwanger bent, maar als je ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes is dit vaak een complete verrassing. …
Zwanger zijn is een ontzettend bijzondere ervaring. Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je en je zult veel vragen hebben. Gezond eten ondersteunt …
Zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd, zijn lijnvormige littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel, dat vlak onder de huid ligt, uit elkaar getrokken wordt door een …
Als je zwanger bent kun je last krijgen van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit geeft klachten in de onderrug, schaambot en stuitje. Het is echt …
Heb je fibromyalgie maar wil je ook graag kinderen met je partner? Dan kun je gewoon zwanger worden. Voor deze aandoening zijn (nog) geen medicijnen. …
Gedurende je zwangerschap kun je lang last hebben van allerlei zwangerschapskwaaltjes, hierdoor wordt écht goed slapen lastig. Je buik wordt immers steeds groter en er …
Reizen tijdens zwangerschap. Wil je tijdens je zwangerschap nog even ontspanning opzoeken op reis? Wij helpen je in dit artikel alvast op weg, zodat je …
Wat is de taak van een verloskundige?
Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige verwachten? …