28 weken zwanger

Je bent 28 weken zwanger en dit betekent dat je officieel in het derde trimester van je zwangerschap zit, gefeliciteerd! Het is fijn dat de zwangerschap steeds verder vordert, maar het zorg helaas ook voor een toename van de zwangerschapsklachten.

Gelukkig gebeuren er in de 28e week van de zwangerschap allerlei leuke dingen, die jou hopelijk door de minder leuke momenten van de zwangerschap heen kunnen slepen. Op deze pagina lees je wat er in de 28e week van de zwangerschap met je kleintje gebeurt en hoe jij deze week zal ervaren.

28 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

In de 28e week van de zwangerschap is je kindje ongeveer zo groot als een aubergine. Ook begint je baby steeds zwaarder te worden: ongeveer 900 gram. Vorige week gingen de ogen van je kindje open en nu kan hij of zij al goed knipperen met die kleine oogjes. Ook ademhalen gaat steeds beter, al moet je kindje nog wel regelmatig hikken en hoesten.

De spieren worden steeds sterker, de neuronen in de hersenen gaan zich verder ontwikkelen en de botten worden ook steeds sterker. Ook komt er meer vet om de botten, zodat je na de bevalling een zacht kindje met heerlijk babyvet kunt knuffelen.

Leuk om te weten: rond de 28 weken gaat je kindje in zijn of haar slaap voor het eerst dromen. Dit komt omdat je kindje voor het eerst in de remslaap komt. Misschien droomt die kleine wel over zijn moeder…

28 weken zwanger afmeting en gewicht

28 weken zwanger: jouw ontwikkeling als moeder

Het tweede trimester van de zwangerschap was eigenlijk best comfortabel. Je had niet zo veel klachten, je had meer energie en misschien kreeg je zelfs een echte zwangerschapsgloed. Je zit nu officieel niet meer in het tweede trimester van de zwangerschap en helaas ga je dit merken. In het derde trimester nemen die vervelende zwangerschapsklachten namelijk weer toe.

Uitgelicht

De tijd dat een zwangerschapsjurk eruit ziet als een vierpersoonstent is gelukkig passé. Een buik hoeft niet meer verhult te worden. Je bent zwanger en dat mag de hele wereld weten. We hebben een top voor je samengesteld van webshops waar je mooie positiekleding kunt kopen. Zo hoef je niet de deur uit om te gaan shoppen.

Bekkeninstabiliteit

Zo krijgen veel vrouwen na de 28e week van de zwangerschap, naast alle andere zwangerschapskwaaltjes, last van bekkeninstabiliteit. Door het aanmaken van het hormoon relaxine worden de verbindingen tussen de bekkenbeenderen iets zwakker. Dit is belangrijk voor tijdens de bevalling, maar minder prettig als je nog zwanger bent.

Door bekkeninstabiliteit heb je last van klachten rond de bekken, de onderrug en het stuitje. Je kunt de klachten verminderen door voldoende te rusten en genoeg te bewegen, bijvoorbeeld door iedere dag rustig een stukje te wandelen. Overdrijf het zeker niet, maar blijf wel in beweging om je bekken en rug te ondersteunen.

Alles over:

Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *