Je bent 28 weken zwanger en dit betekent dat je officieel in het derde trimester van je zwangerschap zit, gefeliciteerd! Het is fijn dat de zwangerschap steeds verder vordert, maar het zorg helaas ook voor een toename van de zwangerschapsklachten.
Gelukkig gebeuren er in de 28e week van de zwangerschap allerlei leuke dingen, die jou hopelijk door de minder leuke momenten van de zwangerschap heen kunnen slepen. Op deze pagina lees je wat er in de 28e week van de zwangerschap met je kleintje gebeurt en hoe jij deze week zal ervaren.
28 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby
In de 28e week van de zwangerschap is je kindje ongeveer zo groot als een aubergine. Ook begint je baby steeds zwaarder te worden: ongeveer 900 gram. Vorige week gingen de ogen van je kindje open en nu kan hij of zij al goed knipperen met die kleine oogjes. Ook ademhalen gaat steeds beter, al moet je kindje nog wel regelmatig hikken en hoesten.
De spieren worden steeds sterker, de neuronen in de hersenen gaan zich verder ontwikkelen en de botten worden ook steeds sterker. Ook komt er meer vet om de botten, zodat je na de bevalling een zacht kindje met heerlijk babyvet kunt knuffelen.
Leuk om te weten: rond de 28 weken gaat je kindje in zijn of haar slaap voor het eerst dromen. Dit komt omdat je kindje voor het eerst in de remslaap komt. Misschien droomt die kleine wel over zijn moeder…
28 weken zwanger: jouw ontwikkeling als moeder
Het tweede trimester van de zwangerschap was eigenlijk best comfortabel. Je had niet zo veel klachten, je had meer energie en misschien kreeg je zelfs een echte zwangerschapsgloed. Je zit nu officieel niet meer in het tweede trimester van de zwangerschap en helaas ga je dit merken. In het derde trimester nemen die vervelende zwangerschapsklachten namelijk weer toe.
Uitgelicht
De tijd dat een zwangerschapsjurk eruit ziet als een vierpersoonstent is gelukkig passé. Een buik hoeft niet meer verhult te worden. Je bent zwanger en dat mag de hele wereld weten. We hebben een top voor je samengesteld van webshops waar je mooie positiekleding kunt kopen. Zo hoef je niet de deur uit om te gaan shoppen.
Bekkeninstabiliteit
Zo krijgen veel vrouwen na de 28e week van de zwangerschap, naast alle andere zwangerschapskwaaltjes, last van bekkeninstabiliteit. Door het aanmaken van het hormoon relaxine worden de verbindingen tussen de bekkenbeenderen iets zwakker. Dit is belangrijk voor tijdens de bevalling, maar minder prettig als je nog zwanger bent.
Door bekkeninstabiliteit heb je last van klachten rond de bekken, de onderrug en het stuitje. Je kunt de klachten verminderen door voldoende te rusten en genoeg te bewegen, bijvoorbeeld door iedere dag rustig een stukje te wandelen. Overdrijf het zeker niet, maar blijf wel in beweging om je bekken en rug te ondersteunen.
Zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd, zijn lijnvormige littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel, dat vlak onder de huid ligt, uit elkaar getrokken wordt door een …
Zwanger zijn is een ontzettend bijzondere ervaring. Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je en je zult veel vragen hebben. Gezond eten ondersteunt …
Reizen tijdens zwangerschap. Wil je tijdens je zwangerschap nog even ontspanning opzoeken op reis? Wij helpen je in dit artikel alvast op weg, zodat je …
Gedurende je zwangerschap kun je lang last hebben van allerlei zwangerschapskwaaltjes, hierdoor wordt écht goed slapen lastig. Je buik wordt immers steeds groter en er …
Zwangerschapskwaaltjes horen erbij. En omdat zwangere vrouwen zich graag overladen met informatie, vind je hier de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rij. Van brandend maagzuur, …
Als je zwanger bent kun je last krijgen van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit geeft klachten in de onderrug, schaambot en stuitje. Het is echt …
Ben jij op dit moment zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? In dit artikel vertel ik je alles over moedermelk, flesvoeding en kolven.
De samenstelling …
Als je bloed verliest hoeft dit niet altijd te betekenen dat je menstruatie begonnen is. Het kan namelijk ook een innestelingsbloeding zijn. Hieronder lees je …
Heb je fibromyalgie maar wil je ook graag kinderen met je partner? Dan kun je gewoon zwanger worden. Voor deze aandoening zijn (nog) geen medicijnen. …
Zwangerschapshormonen horen nu eenmaal bij de zwangerschap en kunnen tijdens deze periode dan ook zorgen voor allerlei typische symptomen. De zwangerschapshormonen huishouding tijdens deze 9 …
Tweelingzwangerschap: Verrassing! Je weet dat je zwanger bent, maar als je ontdekt dat je zwanger bent van twee kindjes is dit vaak een complete verrassing. …
Wat is de taak van een verloskundige?
Als je zwanger bent, kom je automatisch in contact met een verloskundige. Wat kun je van een verloskundige verwachten? …