3 weken zwanger

Wanneer je 3 weken zwanger bent, vindt de bevruchting plaats. Eigenlijk was je dus in de 2 weken daarvoor niet ‘officieel’ zwanger. Deze weken worden wel geteld om de geboortedatum nauwkeurig te kunnen berekenen. In week 3 begint het echte werk, maar wat gebeurt er dan?

Zaadcel en eicel komen samen

Wanneer je 3 weken zwanger bent, gebeurt er iets moois. Een zaadcel is in staat gebleken de eicel te bereiken. De twee cellen smelten samen en sluiten de rest van de cellen buiten. Samen gaan deze cellen op reis naar de baarmoeder om zich daar verder te nestelen.

Je baarmoeder bereidt zich ook voor op de komst van de samengesmolten cellen door middel van de hormonen progesteron en oestrogeen. Wanneer de samengesmolten cellen de baarmoeder bereiken is al duidelijk of het een jongen of een meisje is, wat de kleur van de ogen en het haar wordt, wat de bouw van het lichaam wordt en zelfs het karakter is dan al bepaald. Bij 3 weken zwanger wordt er dus al heel veel duidelijk.

3 weken zwanger afmeting en gewicht

Wat voel jij?

In de derde week van je zwangerschap kan het zijn dat je wat voelt, maar het kan ook zijn dat je helemaal niets voelt. Wanneer je bloed verliest aan het eind van de week kan dit te maken hebben met de innesteling. Soms beschadigt de innesteling een bloedvaatje. Na de bevruchting gaan de hormonen aan het werk. Dit zorgt voor een iets hogere lichaamstemperatuur. De symptomen die je voelt in deze week zijn vergelijkbaar met wat je voelt tijdens een menstruatieperiode. Vaak kun je nog niet helemaal zeker weten dat je zwanger bent. De test is meer betrouwbaar wanneer je deze doet als je weer ongesteld moet worden.

Gezond eten

Van groot belang is dat je let op wat je eet. Het is van belang dat je je hierin verdiept, omdat sommige dingen heel logisch zijn, maar dat je aan andere dingen misschien nooit had gedacht. Wist je bijvoorbeeld dat je zo weinig mogelijk basilicum mag eten en dat je je aantal bakjes koffie per dag moet reduceren tot 1 bakje per dag? Verdiep je hier in en pas je levensstijl aan!

Uitgelicht

Voor een antwoord op de vraag of je zwanger bent, zul je nog even geduld moeten hebben. Pas aan het einde van de volgende week, als je ongesteld moet worden, kun je een zwangerschapstest doen.

Wat kun je alvast doen in deze week?

Wanneer je wel zeker bent dat je 3 weken zwanger bent kun je alvast je tandarts en apotheek op de hoogte brengen. De tandarts en apotheker kunnen er dan rekening mee houden in verband met de röntgenfoto’s en medicijnen. Ook kun je altijd langsgaan bij een verloskundigenpraktijk waar spreekuren zijn.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *