Je bent 30 weken zwanger en dit betekent dat je nog maar ongeveer 10 weken te gaan hebt. De echte voorbereidingen op de bevalling kunnen nu toch echt beginnen! Je baby is ongeveer zo groot als een komkommer en weegt rond de 1300 gram.
Omdat je kindje nu hard groeit, krijg je steeds meer zin om het huis op te ruimen en echt klaar te maken voor die kleine. Meer weten over de dertigste week van de zwangerschap? Lees op deze pagina dan meer over de ontwikkelingen in deze periode in de zwangerschap voor jou als moeder en voor je kindje.
30 weken zwanger: je baby
De afgelopen weken heeft je kindje extra vet gekregen. Met dit vet is hij of zij nu prima in staat zichzelf warm te houden en daarom wordt het ‘jasje’ van donshaartjes langzaam afgestoten. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater terecht, om uiteindelijk in de darmen van die kleine te komen. Op deze manier worden de darmen ook meteen getraind.
In de dertigste week van je zwangerschap is die kleine druk bezig zijn of haar hersenen te ontwikkelen. Er wordt echt een groeispurt gemaakt bij het aanmaken van hersenweefsel en je kindje wordt steeds sneller en slimmer. De ontwikkeling is nog lang niet klaar, maar het gaat nu wel heel snel!
30 weken zwanger: jij
In het derde trimester van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van brandend maagzuur. Dit komt omdat de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de spieren wat meer ontspannen, ook in het spijsverteringsstelsel. Daar komt nog bij dat je groeiende kindje het maagzuur ook een beetje omhoog kan drukken. Vervelend!
Om het brandende maagzuur zo veel mogelijk te bestrijden, raden wij je aan om zo min mogelijk zware maaltijden te eten. Neem liever kleinere maaltijden, die de maag gemakkelijker en sneller kan verteren.
Uitgelicht
Veel vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap last van brandend maagzuur. Maar liefst 70 procent. Het lichaam krijgt tijdens een zwangerschap met grote hormonale en fysieke veranderingen te maken.
Nesteldrang
Ook hebben veel vrouwen rond de dertigste week van de zwangerschap te maken met nesteldrang. Je hebt ineens zin om op te ruimen, het huis kan niet schoon genoeg zijn en alles moet al helemaal klaar zijn voor de komst van de kleine.
Ook als je helemaal niet van opruimen en poetsen houdt, zal je merken dat je opruim- en poetsdrang gaat ervaren. Dit is niet erg, je kunt het gewoon laten gebeuren. Wel is het goed om voldoende rust te houden tussen het opruimen en poetsen door, zodat je kindje goed kan groeien en je zo min mogelijk vermoeidheidsklachten krijgt door de zwangerschap.
Meer vader en moeder dan partners
In deze fase van de zwangerschap kun je zo druk in de weer zijn met je uitdijende buik, bezoekjes aan de verloskundige, de inrichting van de babykamer, het regelen van de kinderopvang et cetera, dat je relatie er weleens bij inschiet. Nog voordat je baby geboren is, ben je al meer vader en moeder dan partners. En dat kan tot spanningen leiden. Probeer daarom tijd voor elkaar vrij te maken en blijf met elkaar praten over je gevoelens en verwachtingen.