31 weken zwanger

Als je 31 weken zwanger bent worden deze weken gekenmerkt door een lekker actieve baby, het kindje beweegt steeds meer. Ook is, in veel gevallen, de aanmaak van de moedermelk op gang gekomen. Dit zul je merken doordat je borsten groter worden en een beetje kunnen gaan ‘lekken’.

Als moeder in spé is het belangrijk te weten waar zowel je baby als jijzelf aan toe zijn, zo weet je zeker dat alles goed verloopt en dat maakt de zwangerschap alleen maar aangenamer.

31 weken zwanger: de baby

De baby is in deze week heel actief: hij ademt, trekt gezichten, slikt, beweegt armen en benen en draait het hoofd. Dit kan misschien als gevolg hebben dat je ’s nachts minder goed slaapt, maar geen zorgen: het is een teken dat je baby gezond is.

Een gezonde baby

Iedere week stijgt de kans dat de baby buiten de baarmoeder overleeft – onder andere door een betere werking van de longen en het bijkomende lichaamsvet. Het feit dat de baby beweegt wil zeggen dat het lichaampje klaar is om actief te zijn: de armen en benen worden functioneel en doen waar ze voor gemaakt zijn. In week 31 is de baby ongeveer zo groot als een kokosnoot (rond de 40 centimeter) en weegt hij ongeveer 1500 gram – dat is het gewicht van een luiertas.

31 weken zwanger afmeting en gewicht

Weinig weerstand

De baby is nu al ‘af’, maar de weerstand en het temperatuursysteem zijn nog niet helemaal in orde. Als hij nu al geboren zou worden, zou hij een tijde in de couveuse gelegd moeten worden: de baby kan zichzelf immers nog niet warm houden en beschermen tegen invloeden van buitenaf.

31 weken zwanger: jij

In de 31ste week is de kans groot dat je problemen krijgt met je borsten. Dit komt doordat die zijn begonnen met het produceren van de moedermelk.  Moedermelk is de eerste voedingsbron voor je kindje, als het eenmaal geboren is. Dit kan een ‘lek’ tot gevolg hebben waarbij een dikke, gelige melk uit je borsten komt lopen in kleine of grote hoeveelheden, de zogenaamde colostrum.

Meer bloed in je lichaam, hormonen en zwakke bloedvaten

Als je 31 weken zwanger bent heb je meer bloed in je lichaam, wat veroorzaakt wordt door het extra vocht dat bloedverdunnend werkt. Het hart moet dus harder werken om je bloed door het lichaam te pompen.

Door de zwangerschapshormonen zijn de wanden van de bloedvaten slapper. Hierdoor kun je makkelijker last krijgt van spataders/aambeien. Regelmatig bewegen en niet te lang blijven zitten of staan zijn de beste manieren om deze te voorkomen. In week 31 ben jij al 211 tot 217 dagen zwanger en zit je in de zevende maand van de zwangerschap.

Uitgelicht

Zwangerschapsstriemen. We hebben een selectie gemaakt van producten die kunnen helpen bij het verminderen van striae.
Neem eens een kijkje in ons overzicht

Striae

Als je buik ineens erg hard groeit en de huid steeds meer onder spanning komt te staan, kun je last krijgen van striae. Striae worden ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Dit zijn kleine onderhuidse scheurtjes in het bindweefsel.
Behalve op je buik kun je ook striae krijgen op je borsten, bovenbenen of heupen. Echt voorkomen kun je striae helaas niet. Of je het wel of niet krijgt, hangt onder meer af van je bindweefselstructuur en je leeftijd.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *