In de 32ste week van de zwangerschap is de baby in die mate gegroeid dat het stilaan krap begint te worden: de baarmoeder begint te klein te worden voor de baby – die zowel in gewicht als in afmetingen groeit – en neemt wat plaats van de longen in.
32 weken zwanger: de baby
Door het feit dat de ruimte voor de baby te klein begint te worden, zal hij zich met het hoofd naar beneden draaien – de ideale positie voor de bevalling. Als de baby zich nog niet gedraaid heeft, is dit echter geen probleem: er is nog tijd genoeg. Ook wordt de baby hier voorbereid om zelfstandig te kunnen ademen. Hiervoor wordt een stofje vrijgemaakt dat de longblaasjes openzet zodat de baby goed zuurstof kan opnemen.
Groei en gewichtstoename
In de laatste weken voor de geboorte zal de baby tot twee maal zo zwaar worden, waarvan het grootste gedeelte wordt veroorzaakt door de toename in vet. Dit is duidelijk te zien aan de huid van de baby, die – waar die vroeger doorzichtig was – nu op een normale huid gaat lijken. De baby weegt nu ongeveer 1800 gram en is ongeveer zo groot als een chinese kool.
32 weken zwanger: jij
In deze week van de zwangerschap kan het gebeuren dat je steeds meer moeite hebt met ademen. Dit is te wijten aan het feit dat de baarmoeder zo groot wordt dat die wat plaats van de longen inneemt. Hierbij hoef je je echter geen zorgen te maken over de zuurstoftoevoer naar de baby: die krijgt alles wat hij nodig heeft via de placenta.
Braxton Hicks weeën (harde buiken)
Braxton Hicks weeën – of zogenaamde harde buiken – zijn vanaf de helft van de zwangerschap voelbaar, maar in deze periode kunnen ze steeds heftiger zijn en ook vaker voorkomen. Als dit het geval is, dan gaat je buik keihard aanvoelen. Dergelijke weeën zijn echter een goed teken: ze bereiden je lichaam voor op de bevalling en zijn gewoon een deel van het zwangerschapsproces.
Uitgelicht
Buikbanden: mooi of functioneel? De buikband wordt vaak gebruikt als een mooie toevoeging aan je outfit. Maar er zijn ook exemplaren met een speciale functie. Tips en uitleg over buikbanden.
Deze voor-weeën zijn tijdelijk en versterken niet: als je een warme douche neemt of een comfortabele houding aanneemt verdwijnen ze gewoon. Worden ze toch intenser en blijven de duren, dan kan het zijn dat de bevalling al van start is gegaan. In de 32ste week ben je al 218 tot 224 dagen zwanger en zit je in de achtste maand.
Rhesus D-negatief
In de twaalfde week wordt vastgesteld of je rhesus D-negatief bent. Je hebt dan een bepaalde stof in je bloed. Als je inderdaad rhesus D-negatief bent, dan wordt er, nu je 32 weken zwanger bent, nóg eens bloed bij je afgenomen. Het kan namelijk zijn dat je baby rhesus D-positief bloed heeft. Als tijdens de zwangerschap een beetje bloed van de baby in jouw bloedbaan komt, kan dat problemen geven.
Dit is zeer onwaarschijnlijk, want bloedbaan van moeder en kind zijn strikt van elkaar gescheiden, maar het kan wel. Je gaat dan antistoffen aanmaken tegen het bloed van je kind. En deze antistoffen kunnen via de navelstreng weer bij het kind komen en het ziek maken.