Bij elke week van de zwangerschap horen andere kenmerkende dingen. Op deze pagina van onze zwangerschapskalender vertellen we je wat week 33 van je zwangerschap voor jou en voor je baby inhoudt.

Je kindje kan nu nauwelijks nog een kant op en hoogstwaarschijnlijk ligt het al in de houding waarin het geboren gaat worden. Het kind kan nu ook in een ‘voorhoofdsligging’ of ‘aangezichtsligging’ liggen.

33 weken zwanger: de baby

Wanneer je 33 weken zwanger bent, is de kans groot dat je baby startklaar ligt of gaat liggen voor de bevalling. In de meeste gevallen ligt je baby met het hoofdje naar beneden. Je zult je baby ook meer voelen dan in de eerdere weken van je zwangerschap.

Je baby schopt harder en vaker (honderden keren per dag). Dit komt doordat de baby startklaar gaat liggen, maar ook omdat de hoeveelheid vruchtwater afneemt. In sommige gevallen kan dit erg pijnlijk zijn. Wanneer je de pijn voelt, denk dan dat je baby hier sterk van wordt en eigenlijk zorgt voor de eigen latere bescherming.

33 weken zwanger afmeting en gewicht

33 weken zwanger: jij

Wanneer je 33 weken zwanger bent, komt je zwangerschapsverlof er aan. Vanaf nu zal je zwangerschap zwaarder worden, waardoor je moet zorgen dat je startklaar bent voor de bevalling. Als je alles van je lijstje kunt schrappen, ben je ook minder gestrest. Stress moet je voorkomen, want dan voorkom je waarschijnlijk ook de harde buiken. Deze harde buiken ontstaan doordat door stress je bloedvaten vernauwen. Dit kan een verminderde werking van de placenta tot gevolg hebben.

De grote mensenwereld

Je baby krijgt steeds meer mee van de grote mensenwereld. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je huid en de baarmoederwand dunner worden. Om deze reden komt er meer licht binnen en weet je baby het verschil tussen dag en nacht. Dit is echter van korte duur, want als je baby geboren is, zul je dit alsnog moeten bij brengen. Ook hoort je baby je beter. Om alvast een band met je baby op te bouwen, kun je tegen je baby praten. Er wordt naar je geluisterd!

Uitgelicht

Buikbanden: mooi of functioneel? De buikband wordt vaak gebruikt als een mooie toevoeging aan je outfit. Maar er zijn ook exemplaren met een speciale functie. Tips en uitleg over buikbanden.

Zwangerschapsdementie

Bij 33 weken zwanger hoort helaas ook zwangerschapsdementie. Gelukkig raak je deze dementie na een aantal weken wel weer kwijt. Doordat je lichaam het hormoon progesteron aanmaakt, vergeet je de herinneringen. Het is in deze periode heel normaal als je naar een ruimte loopt en vergeten bent wat je daar moest als je er bent. Maak je daarover geen zorgen.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *