Na 35 weken zwanger is het moment dan echt aangebroken dat je elk moment zou kunnen gaan bevallen. Officieel duurt de zwangerschap nog vijf weken, maar er worden regelmatig kinderen eerder geboren. Toch is het voor de ontwikkeling van de baby beter als hij nog een paar weken lekker warm in je buik blijft zitten.
De baby is zo goed als ‘af’
Je baby is na 35 weken zwanger bijna volledig ontwikkeld, de nieren zijn klaar en de lever kan nu afvalstoffen verwerken. De donshaartjes op de baby zijn nu zo goed als verdwenen. Enkel de hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld, maar die blijven zich ook nog na de geboorte een poos verder ontwikkelen. Verder krijgt je baby steeds een dikkere vetlaag, zodat hij zichzelf straks goed warm kan houden buiten de baarmoeder.
Zwangerschapsincontinentie
Je baarmoeder wordt steeds groter en de sluitspier van de blaas verslapt, hierdoor kan het voorkomen dat je urine verliest zonder dat je daar controle over hebt, bijvoorbeeld bij lachen of niezen. Dit fenomeen wordt zwangerschapsincontinentie genoemd, veel vrouwen schamen zich hiervoor, maar dit hoort gewoon bij het zwanger zijn. Vaak gaat het om kleine hoeveelheden urine en gaat het na de zwangerschap weer over. Het kan helpen om oefeningen te doen voor de bekkenbodemspieren, want als deze spieren sterker zijn, dan is de kans kleiner dat je last blijft houden van incontinentie. Daarnaast zul je door de toenemende druk op je blaas waarschijnlijk nog vaker naar het toilet moeten.
Benauwd gevoel
Heb je last van een benauwd gevoel? Maak je daarover geen zorgen, dat komt waarschijnlijk doordat de longen wat verdrukt worden door je grote baarmoeder. De baarmoeder heeft nu het hoogste punt bereikt. De verdrukking kan zelfs leiden tot een verminderd functioneren van je longen, de longcapaciteit kan wel met een kwart afnemen. Het is daarom belangrijk om rustig aan te doen.
Uitgelicht
Buikbanden: mooi of functioneel? De buikband wordt vaak gebruikt als een mooie toevoeging aan je outfit. Maar er zijn ook exemplaren met een speciale functie. Meer informatie over buikbanden vind je hier…
Harde buiken of weeën?
Het kan zijn dat je last hebt van harde buiken, dat zijn samentrekkingen van de baarmoeder. De contracties zijn er om je voor te bereiden op de bevalling door alle spieren van binnen aan te spannen in de baarmoeder. Bij een wee wordt de baarmoeder ook samengetrokken, maar een echte wee is wel iets anders dan harde buiken. Er zit weinig regelmaat in het krijgen van harde buiken, ze kunnen een paar keer per dag voorkomen of zelfs een paar dagen niet.
Harde buiken worden ook wel voorweeën genoemd, de voorweeën gaan over in ontsluitingsweeën. Deze weeën zijn pijnlijker dan harde buiken, omdat de baarmoedermond gaat opentrekken en de banden wat uitrekken. Dit doet met name pijn bij de liezen, boven het schaambeen en in de onderrug. De bevalling komt pas echt op gang als de weeën regelmatig komen, ongeveer om de 5 minuten, minstens een uur lang.