37 weken zwanger

Week 37 is een echte mijlpaal in je zwangerschap. Als je 37 weken zwanger bent is je kindje levensvatbaar en mag je eventueel thuis bevallen. Vanaf deze week kan de baby elk moment geboren worden, maar het kan ook nog een maand duren. Het is heel normaal dat je rond deze tijd het kindje minder voelt bewegen. Er is gewoonweg steeds minder ruimte.

37 weken zwanger: jij

Het is vrij gebruikelijk dat je rond deze tijd niet veel energie meer hebt. Je lichaam is zwaar en de kans is groot dat je ’s nachts niet al te best slaapt. Je lichaam zit je in de weg en het is lastig om een goede slaaphouding te vinden. Ook is het goed mogelijk dat je last hebt van nare dromen.

De bevalling komt steeds dichterbij en allerlei wilde ideeën kunnen je juist ’s nachts in bed aanvliegen. Voel je af en toe al wat lichte weeën of krampen? Dat is heel normaal rond deze week en het betekent dat je baby nu echt snel geboren wordt.

Verder is het mogelijk dat je de slijmprop gaat verliezen. Dit gebeurt niet bij iedere vrouw en als dat zo is, is er verder ook niets aan de hand. Je kunt de prop van doorzichtig slijm, die de baarmoeder beschermt tegen infecties, in zijn geheel of in gedeelten kwijtraken. Soms verlies je hierbij ook een beetje bloed.

37 weken zwanger afmeting en gewicht

37 weken zwanger: de baby

De kleine weegt nu zo’n 3100 gram en is bijna 47 centimeter lang. Ook al is de baby nu voldragen, dat betekent niet dat hij of zij de komende weken niet meer zal groeien. Dit groeiproces gaat in principe gewoon door tot aan de geboorte. Deze week komt je kindje ook nog een paar honderd gram aan.

De baby is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen op een leven buiten jouw baarmoeder. Het zuigen wordt geoefend op het duimpje en de ademhaling wordt getraind door het in- en uitademen van vruchtwater.

Tips bij 37 weken zwangerschap

Nog even en dan is het gedaan met je rust. De eerste weken met jullie kindje zullen druk zijn. Ook zul je merken dat een ongestoorde nachtrust voorlopig voorbij is. Pak daarom, nu het nog kan, zeker je rust. Uiteraard is dit afhankelijk van het feit of je al meer kinderen hebt. Wanneer dat zo is, dan doen ze wellicht nog wel een middagslaapje. Ga zelf dan ook lekker een poos op de bank of op bed liggen. Hoe uitgeruster je begint aan de bevalling, hoe beter.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *