Het einde van de zwangerschap is dan nu echt in zicht. Je bent 38 weken zwanger, nog twee weken tot de uitgerekende bevallingsdatum. Dat wil echter niet zeggen dat je nog minimaal twee weken je kindje zult dragen, de meeste baby’s worden geboren tussen week 38 en week 42 van de zwangerschap. Je baby is er nu helemaal klaar voor om de wereld te gaan betreden. Hij zal niet veel meer groeien in je buik.
De baby treft zijn laatste voorbereidingen
Niet alleen ben jij bij 38 weken zwanger misschien nog bezig met de laatste dingen die nog gedaan moeten worden voor de bevalling, maar ook je baby is hard bezig met de laatste voorbereidingen. De overgebleven donshaartjes (lanugo) worden nu afgeschud en hij bouwt nog wat extra vetreserves op. Dit is nodig, omdat de baby na de geboorte eerst zal afvallen, doordat hij moet wennen aan de nieuwe omgeving en zijn voeding. Na ongeveer twee weken is de baby weer terug op zijn geboortegewicht.
In de laatste weken van de zwangerschap worden de hersenen en het zenuwstelsel van de baby nog verder op elkaar afgestemd. Zo komt het dat hij alle indrukken van de nieuwe omgeving straks goed op kan nemen. Daarnaast maakt de baby nu een stof aan die ervoor zorgt dat de luchtzakken in de longen niet aan elkaar gaan kleven als de baby straks zelfstandig kan ademhalen.
De borstvoeding komt op gang
Jouw lichaam bereidt zich niet alleen voor op de bevalling, maar natuurlijk ook op het leven daarna, mét baby. De borstvoeding komt nu op gang. Colostrum, dat is het gelige spul dat uit je tepels kan komen, is de voorloper van moedermelk. Nog steeds wordt borstvoeding als beste voeding voor je baby gezien, maak daarom zeker deze overweging. Mocht borstvoeding, ondanks met hulp van de kraamhulp, niet goed lukken, dan is flesvoeding een tweede optie. Het is goed om je hier al wat in te verdiepen, omdat er veel soorten verkrijgbaar zijn. Aangeraden wordt om in ieder geval wat babymelk in huis te hebben, voor het geval borstvoeding niet lukt.
Geniet nog even van deze tijd
Hoe veel je waarschijnlijk naar de komst van je baby uitkijkt en niet langer kan wachten totdat hij er eindelijk is, is het ook heel belangrijk om juist nu nog extra te genieten. Zeker als het je eerste kindje is, zal na de bevalling je leven nooit meer hetzelfde zijn. Je hebt een baby waar je 24/7 klaar voor moet staan en dat kost veel energie. Gun de tijd die je met jezelf en met je partner hebt en geniet daarvan.
Harde buiken en voorweeën
Je bent de harde buiken inmiddels wel gewend, echter bij 38 weken zwanger kunnen ze nu pijnlijk worden, In een eerder stadium was dat waarschijnlijk nog niet het geval. De harde buiken worden nu voorweeën genoemd, ze komen met een onregelmatig tempo en zijn niet prettig. Als de voorweeën toenemen in frequentie en steeds pijnlijker nemen, dan zijn het echte weeën, de bevalling is begonnen.