40 weken zwanger

Na maanden te hebben gewacht is het dan eindelijk zover: je uitgerekende datum komt in zicht. De kinderkamer is klaar, je kindje is volgroeid en je wacht vol spanning op de komst van je nieuwe baby.

Over het algemeen vind de bevalling plaats wanneer je 40 weken zwanger bent, maar dit kan per vrouw en per kindje verschillen. Je hoeft gelukkig niet lang meer te wachten voordat je je kindje eindelijk in je armen kunt sluiten.

40 weken zwanger: de baby

Je baby is al sinds een paar weken volgroeid en klaar om de wereld in te gaan. In deze week blijft je kindje toch nog groeien, en kan de grootte van een pompoen bereiken. Het gewicht van baby’s kan flink variëren, maar het gemiddelde gewicht ligt rond de 3400 gram. In deze fase van de zwangerschap heeft je kindje bijna geen nesthaar en huidsmeer meer. Wel hebben de nageltjes zich inmiddels gevormd aan de piepkleine vingers.

Flexibele schedelplaten voor een gemakkelijkere bevalling

Een bevalling is geen gemakkelijke klus. Toch heeft moeder natuur een aantal trucjes om je te helpen tijdens dit proces. Om de bevalling voor jou iets gemakkelijker te maken is de schedel van baby nog geen geheel. De losse schedelplaten zijn flexibel, waardoor de gang door het geboortekanaal makkelijker wordt. Dit is wel zo veilig voor jou en voor je kindje. Na de geboorte vormen deze losse platen van de schedel weer één geheel.

40 weken zwanger afmeting en gewicht

40 weken zwanger: jij

Je bent nu al 40 weken zwanger, en dat zul je waarschijnlijk ook wel voelen. Doordat je baby alsmaar blijft groeien neem je baarmoeder steeds meer ruimte in beslag. Hierdoor komen andere organen ruimte tekort. Zo zul je rond deze tijd van de zwangerschap mogelijk merken dat je minder kunt eten omdat je maag minder ruimte heeft. Blijf goed voor jezelf zorgen en neem alle rust die je nodig hebt. Tijdens de bevalling zul je namelijk al je energie moeten gebruiken.

De uitgerekende datum

Al aan het begin van je zwangerschap wordt er een datum uitgerekend waarop je waarschijnlijk zult bevallen. Deze datum bereik je eindelijk deze week, maar het hoeft niks te zeggen over je daadwerkelijke bevalling. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5 procent van de geboortes plaatsvindt op de uitgerekende datum. Soms wacht je lichaam tot wel twee weken na deze datum voordat de bevalling op gang komt. Laat je niet ontmoedigen, want je weet maar nooit wanneer het tijd is om je kindje te gaan ontmoeten.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *