Vijf weken zwanger zijn: een spannende tijd met tests, ups, downs en de eerste zwangerschapsverschijnselen zoals gierende hormonen, misselijkheid en vermoeidheid.

Zwangerschapstest

In de vijfde week kan je testen of je zwanger bent. Een positieve test betekent uiteraard een zwangerschap. De kans op een miskraam wordt gelukkig elke dag kleiner. Je kan een verloskundige bellen om een eerste afspraak te maken.
Een negatieve test betekent niet altijd dat je dat niet zwanger bent. Test je negatief en denk of weet je toch zwanger te zijn, test dan een aantal dagen later nog eens.

5 weken zwanger: de baby

De baby is nu tussen de 1 en 5 millimeter groot en groeit verhoudingsgewijs razendsnel. De basis voor wat later het zenuwstelsel, de navelstreng en de organen zal zijn, wordt in deze week gelegd. Mocht je een (inwendige) echo krijgen, dan is het mogelijk om nu al een kloppend hartje te zien.

5 weken zwanger afmeting en gewicht

5 weken zwanger: jij

Je lichaam kan je behoorlijk voor de gek houden in deze periode. Heel veel vroege zwangerschapssymptomen lijken namelijk sprekend op die voorafgaan aan je menstruatie zoals pijnlijke of wat grotere borsten, een vreemd gevoel in je buik, vermoeidheid, meer trek in bepaalde voedingsmiddelen of juist een licht misselijk gevoel. Als je erop gaat letten, lijken deze kwaaltjes of symptomen alleen nog maar te worden uitvergroot. Weer anderen voelen helemaal niets. En het vervelende is dat het enige dat echt uitsluitsel geeft, een zwangerschapstest is.

Uitgelicht

Deze week blijkt dat je over tijd bent, een duidelijk zwangerschap symptoom. Nu is het zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam hoog genoeg om je vermoedens te testen met een zwangerschapstest.

Ben je inderdaad zwanger, wees dan lief voor jezelf. Eet gezond. Probeer niet te vaak toe te geven aan ‘cravings’. Neem je rust want ook al zie je er nog niet zwanger uit, die eerste maanden zijn intensief en vermoeiend. Die vermoeidheid die je nu begint te voelen, zal waarschijnlijk over zo’n zeven weken afnemen waarna je je weer veel fitter zal gaan voelen.

Je lichaam in week 5

De ontwikkeling van de baby gaat in razend tempo en je lichaam verandert even hard en maakt zich klaar voor een groeiende baby. Je darmen en blaas kunnen nogal ‘verdrukt’ aanvoelen en aan het einde van de dag heb je soms het gevoel dat je uit je broek gaat knappen. Misschien voel je vreselijk blij en gelukkig en misschien voel je je gewoon vreselijk. Dat kan ook en is absoluut niet vreemd, noch iets om je voor te schamen. De hormonen razen door je lichaam en doen de gekste dingen met je.

Alles over:


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *