Als je in de achtste week van je zwangerschap zit, is je kindje ongeveer zo groot als een bosbes. Je baby begint nu voor het eerst met bewegen, maar hier merk je nog niets van omdat je kindje nog zo klein is.
Zit jij in de achtste week van je zwangerschap en ben je benieuwd hoe deze week er precies uit ziet? Lees dan meer over de achtste week van de zwangerschap op deze pagina.
8 weken zwanger: de baby
In de achtste week van de zwangerschap, groeit je kindje ongeveer een millimeter per dag. Dit lijkt niet zo veel, maar voor het formaat van een bosbes is het toch een flinke groei. In deze periode van de zwangerschap krijgt de neus van je kindje reliëf, ontwikkelt je kindje zijn of haar oogleden en wordt de bovenlip gevormd. Daarnaast worden de ‘zwemvliezen’ tussen de vingers en tenen minder goed zichtbaar, wat betekent dat er langzaam vingers en tenen te onderscheiden zijn. Je kindje wordt steeds meer mens en dit is leuk om te weten.
8 weken zwanger: jouw ontwikkeling als moeder
In deze periode van de zwangerschap, zal je echt beginnen te merken dat je zwanger bent. Broeken gaan minder goed dicht, je bh zit steeds strakker en je merkt dat je lichaam een beetje begint te veranderen. Je hebt nog geen grote buik, maar als je heel goed kijkt begin je wel verschil te zien in je omvang. Dit komt omdat je baarmoeder ongeveer de omvang heeft van een tennisbal en dit merk je zeker bij het dichtknopen van die ene strakke broek. Is het al tijd voor zwangerschapskleding?
Uitgelicht
Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige worden er ook vragen gesteld over je partner. Het is dus verstandig en zeer aan te raden om in ieder geval de eerste keer samen te gaan.
In deze periode van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van ochtendmisselijkheid en andere zwangerschapskwaaltjes. Heb je pech, dan hoor je bij de ongelukkige dames die continu misselijk zijn in het eerste trimester van de zwangerschap. Is dit het geval, dan hoef je je overigens geen zorgen te maken. Ochtendmisselijkheid en zelfs constante misselijkheid horen erbij en verdwijnen vanzelf weer in het tweede deel van de zwangerschap.
Dat je misselijk bent, betekent dat je zwangerschap goed verloopt. Ben je helemaal niet misselijk? Dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken, want het uitblijven van de misselijkheid betekent niet dat jouw zwangerschap niet goed verloopt. In dit geval heb je gewoon geluk en hoor je bij het deel van de zwangere vrouwen dat gelukkig geen last heeft van (ochtend)misselijkheid.