Vanaf de negende week van je zwangerschap wordt je baby geen embryo meer genoemd, maar een foetus (spreek uit als: feutus). Het begin van alle organen en lichaamsdelen is aangelegd en vanaf nu gaan ze zich verder ontwikkelen en groeien. Lees hieronder wat dat voor jou en je baby betekent.
9 weken zwanger: enkele feiten over jouw lichaam
De negende week is de laatste week van je tweede zwangerschapsmaand. Je bent nu op twee derde van het eerste trimester. Jouw baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei en Je lichaam is een placenta (moederkoek) aan het maken. Je stofwisseling gaat sneller en je hormoonspiegels nemen toe. Meestal zijn je bloeddruk en bloedsuikerspiegel lager.
De meeste vrouwen zien nog geen toename in gewicht in week 9 van de zwangerschap. Wel kun je vocht gaan vasthouden en last krijgen van opgeblazen darmen, waardoor je wat dikker wordt.
9 weken zwanger: zwangerschapssymptomen
Wanneer je 9 weken zwanger bent, kun je last hebben van de volgende zwangerschapskwaaltjes: vermoeidheid, emotionele schommelingen en misselijkheid. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze iedere dag door een vrachtwagen overreden zijn, zo moe zijn ze. Houd hier rekening mee: probeer langer te slapen tijdens je zwangerschap door vroeger naar bed te gaan, later op te staan en overdag dutjes te doen als dat kan.
Milde lichamelijke inspanning kan ook helpen om je beter te voelen, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen. Probeer dus zo goed mogelijk te blijven sporten tijdens je zwangerschap. Tel daarbij de stemmingswisselingen op: het ene moment ben je vrolijk, het andere moment huilerig of somber. En vaak kun je het niet met de buitenwereld delen, omdat je nog niet wilt vertellen dat je zwanger bent. Al met al kan deze fase van de zwangerschap behoorlijk uitputtend zijn, dus zorg goed voor jezelf.
Uitgelicht
De symptomen van zwangerschap zijn per vrouw verschillend. Je zult ze niet allemaal tegelijk hebben en hoeft je ook niet druk te maken als je nog helemaal geen tekenen vertoont.
9 weken zwanger: enkele feiten over je baby
Je baby is nu:
– Gemiddeld 3 centimeter lang
– Gemiddeld 2 gram zwaar: ongeveer net zo zwaar als een olijf
Ontwikkeling van je baby
De botten, gewrichten en spieren van je baby beginnen zich te vormen. Hiermee kan hij of zij zich later gaan bewegen. Alle organen en lichaamsdelen zijn aangelegd en beginnen zich verder te ontwikkelen. Dit kun je vooral merken aan het hartje: vanaf nu is het mogelijk dat je verloskundige of gynaecoloog het hartje hoort kloppen.
Schrik niet als er nog niets te horen is, dat betekent meestal dat de baby met zijn/haar rug naar buiten ligt of in een hoekje van je baarmoeder ligt. Ook de geslachtsorganen zijn aangelegd. Op de echo is echter nog niet te zien of het een meisje of een jongen is.